Danone: Produsele sunt sigure pentru consum. Conţinutul de aflatoxină, sub limita europeană

Iaurturile şi smântâna retrase de pe rafturile magazinelor sunt sigure pentru consum, conţinutul de aflatoxină fiind sub limita europeană, au anunţat joi reprezentanţii Danone România.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 13:26
Danone: Produsele sunt sigure pentru consum. Conţinutul de aflatoxină, sub limita europeană

„În paralel cu retragerea preventivă a unor produse de pe piaţă, Danone România a trimis de asemenea mostre ale acestora spre analiză unui laborator european acreditat. Rezultatele primite marţi de la acest laborator confirmă că produsele au un conţinut de aflatoxină sub limita europeană şi, ca urmare, sunt sigure pentru consum”, se arată într-un comunicat al procesatorului.

Lista produselor retrase de Danone de pe piaţă

‘După alerta naţională referitoare la aflatoxină, Danone România a implementat măsuri suplimentare şi voluntare de auto-control faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină. Niciun lapte pentru care există suspiciunea unui conţinut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică’, se precizează în comunicat.

Directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a declarat marţi pentru AGERPRES că Danone România a decis retragerea de pe piaţă a unei cantităţi importante de produse pentru protejarea imaginii, deşi concentraţia de aflatoxină din acestea ar putea fi în limitele permise de legislaţie.

„România nu poate aplica principiul diluţiilor succesive, cum se întâmplă în alte ţări europene, şi din acest motiv este compromisă toată cantitatea de lapte şi de produse. De exemplu, dacă o cantitate mică de lapte, contaminat cu aflatoxină peste limitele admise, este combinat cu 100.000 de litri de lapte conform, toată cantitatea de lapte este compromisă. Danone România a decis să retragă de pe piaţă o cantitate importantă de produse, suspectate că ar conţine lapte contaminat cu aflatoxină, pentru că nu-şi permite să-şi păteze imaginea, deşi este posibil ca, prin diluţie, aflatoxina să fie în produsele respective în limitele legale”, a explicat Dorin Cojocaru.

Acesta a precizat că în Romania nu există echipamentele necesare pentru depistarea aflatoxinei din produse finite, ci doar din materia primă, aceste procedee fiind deosebit de complexe.

Reprezentantul APRIL consideră că procesatorul va suporta toate costurile distrugerii acestor produse, care vor fi destul de mari, în condiţiile în care numai pentru distrugerea produselor retrase se alocă 0,21 de cenţi /kg, fără a mai pune la socoteală şi ambalajele.

Danone România a retras luni aproape 60 de tone de produse tip iaurt, suspectate că ar conţine lapte contaminat cu aflatoxină, de pe rafturile magazinelor din toată ţara. De asemenea, procesatorul de lapte a blocat în depozitul propriu alte 75 de tone de produse, după ce rezultatele analizelor au confirmat prezenţa aflatoxinei M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte.

Potrivit specialiştilor ANSVSA, principala cauză a prezenţei aflatoxinei M1 în lapte este furajul contaminat cu aflatoxină B1, ca urmare a păstrării acestuia în condiţii necorespunzătoare pe timpul sezonului rece.

Aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în seminţe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (şrot, tărâţe) şi cereale.

Laptele poate conţine aflatoxine ca urmare a consumării de către animale a furajelor contaminate cu aflatoxine, iar acesta poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...