1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

News

Daraban, CCIR: Listarea la bursă poate fi o soluţie de finanţare pentru companiile româneşti

Listarea la bursă poate fi o soluţie nobilă de finanţare pentru companiile româneşti, iar noi vom încuraja firmele în această direcţie, mai ales în condiţiile în care băncile nu mai asigură finanţarea mediului de afaceri, a declarat miercuri Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), cu ocazia semnării unui protocol de colaborare cu Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR).

16 sep, 2015 | Agerpres

'Unul dintre principalele roluri ale protocolului se referă la problematica bursei. Dorim să-i conştientizăm pe agenţii economici că există o soluţie nobilă de finanţare, poate unică, de a te lista la bursă, pentru că băncile din păcate nu sprijină mediul de afaceri, finanţările au cam picat, au picat şi la nivel european. În Statele Unite ale Americii business-ul se finanţează 80 la sută pe bursă şi 20 la sută din sistem bancar. În Europa este exact pe dos acest procent, respectiv 20 la sută din piaţa de capital şi 80 la sută din bănci. În România situaţia e şi mai tragică decât la nivel european, pentru că băncile nu mai asigură finanţarea mediului de afaceri. Listarea poate fi o soluţie şi îmi pare rău că nu s-a început acum 20 de ani', a afirmat Mihai Daraban.

Acesta a precizat, totodată, că protocolul de colaborare va presupune, în perioada următoare, foarte multe conferinţe şi seminarii legate de fiscalitate.

'Şi până acum, tot ce a fost legat de fiscalitate a avut cea mai mare audienţă. Agenţii economici în general au această perpetuă problemă a fiscalităţii, celebra predictibilitate de care vorbim de ani de zile, şi au nevoie la un moment dat, pe lângă ceea ce se dezbate în mass-media, să aibă răspunsuri coerente din partea decidentului pe de o parte, dar în special din partea specialistului. Cred că prin acest protocol vom putea demara un ciclu constant de întâlniri în care să aducem agenţii economici, poate pe domenii de activitate sau mărimi de societăţi, la întâlniri de specialitate. În România sunt 1.906 de societăţi mari şi foarte mari, 8.888 mijlocii, 47.472 de societăţi mici şi 584.583 de microîntreprinderi', a mai spus preşedintele CCIR.

La rândul său, Gabriel Radu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), a pledat pentru rolul pe care profesioniştii din domeniu îl au în dezvoltarea financiară şi mai ales în stabilitatea financiară a companiilor.

'Noi ne dorim ca profesioniştii din zona auditului financiar şi din zona auditorului la nivelul fondurilor, care reprezintă în momentul de faţă aproximativ 4.500 de membri persoane fizice şi circa 1.000 de companii, să-şi aducă contribuţia în dezvoltarea financiară şi mai ales în stabilitatea financiară. Există ocazia de a promova la nivelul Bursei de Valori Bucureşti posibilitatea ca aceste companii româneşti în special, şi nu numai, să aibă surse alternative de finanţare prin listarea lor. Cele două camere vor continua acest protocol printr-o serie de activităţi comune, prima dintre ele fiind o conferinţă internaţională pe data de 11 noiembrie 2015 la sediul CCIR. Am discutat, la nivel de echipe tehnice, să organizăm în 2015 - 2016 mese rotunde în România cu mediul de business. Acest mediu ar fi bine să perceapă rolul profesionistului, în special auditor. Mă refer însă şi la expert contabil, la evaluator, consultantul fiscal, iar oamenii de afaceri trebuie să înţeleagă că într-o afacere de succes e bine să aibă lângă ei profesionişti', a afirmat Gabriel Radu.

Protocolul de colaborare vizează, totodată, participarea comună a celor două camere la promovarea şi derularea unor proiecte cu finanţare europeană.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO