Darea în plată: bancherii resping în continuare retroactivitatea legii şi plafonul de 250.000 euro

Bancherii susţin în continuare că legea dării în plată nu trebuie să se aplice retroactiv şi că este necesar un studiu de impact înainte de adoptare, respingând ultima variantă propusă în Parlament, cu un plafon al creditului urcat la 250.000 de euro, dar sunt de acord cu excluderea programului Prima Casă.
Economica.net - mie, 30 mart. 2016, 11:42
Darea în plată: bancherii resping în continuare retroactivitatea legii şi plafonul de 250.000 euro

„Nu putem să acceptăm nici ultima formă a legii, dacă se menţine retroactivitatea. Dacă se aplică pentru viitor, e altceva, dar nu se poate aplica retroactiv niciodată, este greşit”, a declarat joi Steven van Groningen, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Străini (CIS), la o întâlnire cu jurnaliştii. El deţine totodată funcţiile de preşedinte al Raiffeisen Bank şi al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPRB).

Bancherul a punctat că legea este o idee stupidă chiar şi cu aplicare pe viitor, însă a pus accentul pe necesitatea unui studiu de impact pentru a releva efectele şi consecinţele pe toate planurile, scrie NEWS.ro.

„E o lege care va avea un impact economic semnificativ, dar nu avem o estimare de impact. Începem să aplicăm în România ce nu s-a făcut niciunde în lume. Excepţia este doar Spania, care are o implementare restrictivă, pentru cazuri specifice”, a mai spus van Groningen.

Reprezentanţii CIS susţin că, odată cu adoptarea unor astfel de legi în România, nu pot promova ţara investitorilor din străinătate.

„Când vezi că Parlamentul dă astfel de legi, cu astfel de caracter, cum s-a întâmplat şi în cazul certificatelor verzi din energie, nu poţi promova România investitorilor din afară”, apreciază Matteo Patrone, directorul pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Legea privind darea în plată reprezintă o deviere serioasă de la Directiva europeană 17/2014, mai ales în ceea ce priveşte caracterul retroactiv şi obligativitatea de aplicare, spune Mihai Bogza, membru al board-ului CIS şi preşedinte Bancpost.

„Privind caracterul retroactiv, statul intervine în contractul dintre două părţi şi schimbă regulile în timpul jocului, deci se poate întâmpla oricui, în orice domeniu. Dacă aş fi în locul statului, mi-aş face griji pentru ce urmează, pentru că legea va avea un impact asupra costurilor de finanţare ulterioare”, a menţionat Bogza.

El a adus în discuţie faptul că parlamentarii nu au analizat în profunzime scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis de trimitere a legii spre reexaminare, trecând prea repede peste articole, ceea ce denotă o lipsă de respect între instituţii.

Mai mult, Bogza a atras atenţia că parlamentarii nu ar trebui să adopte legi de protecţie socială pe banii băncilor, chiar şi în situaţia în care sistemul bancar ar fi foarte profitabil.

„Nu faci protecţie socială cu banii altora, nu iei bani de la bănci să-i dai persoanelor fizice, chiar dacă sistemul bancar ar fi foarte profitabil, ceea ce nu a fost cazul în ultimii ani, doar anul trecut a fost pe profit”, a conchis bancherul.

Legea privind darea în plată se va discuta joi în comisia juridică din Camera Deputaţilor, urmând să intre în plen pe 6 aprilie. Potrivit ultimelor discuţii, politicienii au căzut de acord să mărească plafonul creditului la 250.000 euro şi să scoată programul Prima Casă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...