Darea în plată, pericol pentru accesul tinerilor la locuinţe – Analiză Consiliul Tineretului

Legea dării în plată, ca principiu, este o măsură de protecţie binevenită pentru clienţii băncilor, însă, în forma actuală, pune în pericol pe termen lung accesul tinerilor la locuinţe şi decredibilizează orice demers viitor care ar putea fi făcut de stat în vederea susţinerii accesului la credite, consideră Consiliul Tineretului din România (CTR).
Economica.net - mar, 08 mart. 2016, 10:26
Darea în plată, pericol pentru accesul tinerilor la locuinţe - Analiză Consiliul Tineretului

Într-un comunicat remis marţi AGERPRES, reprezentanţii CTR solicită, prin poziţia oficială adoptată, ca programul „Prima casă’ să continue şi, în general, ca statul să poată interveni, în calitate de garant, pentru a facilita accesul la diferite categorii de credite care pot avea un impact social şi economic pozitiv.

„Ne dorim ca tinerii să îşi permită în continuare locuinţe. Nu trăim într-o ţară în care din banii de pensie o persoană să poată plăti şi chirie şi să şi trăiască. Şansa pe care o au tinerii prin programul ‘Prima casă’ nu trebuie luată în derâdere, cum am văzut că se întâmplă pe alocuri în spaţiul public. Trăim în acelaşi timp într-o lume dinamică şi ne aşteptăm la multe schimbări pe viitor, inclusiv la situaţii în care va fi oportună susţinerea accesului la diferite tipuri de credite. Dacă statul va vrea să răspundă şomajului ridicat, de exemplu, susţinând un program de credite pentru reprofesionalizare şi fiind garant pentru acele credite, cum va mai fi credibil dacă acum, prin lege, va renunţa la garanţii deja asumate şi va muta riscul prin lege asupra băncilor, inclusiv pentru contractele în derulare? O astfel de abordare decredibilizează politicile şi garanţiile statului şi ar fi profund iresponsabilă”, susţine preşedintele CTR, Mihai Dragoş.

În vederea documentării poziţiei, Consiliul Tineretului din România a solicitat şi primit o analiză a legii din punct de vedere juridic, realizată de avocatul Andreea Gligor – Crişan, partener în cadrul societăţii civile de avocaţi ‘Arion, Gligor, Cojocariu’, document dat publicităţii alături de poziţia oficială a CTR.

„Analiza juridică realizată relevă faptul că o lege precum cea a dării în plată poate reprezenta o soluţie salvatoare pentru consumatorii care nu mai pot achita rate aferente contractelor de credit încheiate. Totuşi, considerăm că în elaborarea şi adoptarea unei legi cu un asemenea impact social şi financiar nu trebuie trecute cu vederea dispoziţiile Codului de Procedură civilă şi nu trebuie nesocotite drepturile părţilor într-un proces, mai ales dreptul la un proces echitabil. Ca atare, dacă se vor face modificările necesare în ceea ce priveşte respectarea Codului de procedură civilă, această lege va putea fi aplicată cu succes şi va reuşi să conducă la o reală împărţire a riscului contractual între creditor şi debitor”, susţine avocatul Andreea Gligor Crişan.

Organizaţia a trimis observaţiile sale şi a solicitat Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor să fie invitată la dezbaterile asupra legii.

„Ne dorim ca această iniţiativă, aparent bine intenţionată, să se finalizeze cu o lege care împarte în mod echitabil riscurile creditării între părţi şi nu printr-o lege care le taie aripile tocmai celor pe care ar trebui să îi protejeze”, a afirmat Mihai Dragoş.

Consiliul Tineretului din România este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial şi reuneşte 17 structuri federative cu o reţea de peste 250 de organizaţii de şi pentru tineret din ţară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) şi Organizaţia Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).
Preşedintele CTR este membru desemnat în Consiliul Economic şi Social al României.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Succeul UiPath a stimulat visurile „unicornilor” din România – Reuters
Succeul UiPath a stimulat visurile „unicornilor” din România – Reuters
Când producătorul de software UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn ...
Ministrul Energiei: Noua schemă de compensare a facturilor se va aplica de la 1 februarie. Analizăm ce vom face din aprilie
Ministrul Energiei: Noua schemă de compensare a facturilor se va aplica de la 1 februarie. Analizăm ce vom face din aprilie
Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, iar coaliţia ...
Cîţu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa de energie
Cîţu: Nu prea văd sensul ca după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa de energie
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că nu vede sensul unei reglementări a pieţei de energie după data ...