Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de consilier al premierului Dăncilă – surse România TV

Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, conform unor surse citate de România TV. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, în luna aprilie pentru 11 iunie, dosarul în care Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. De asemenea, procurorii DIICOT au dispus, pe 23 mai 2019, începerea urmăririi penale pe numele lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI şi Parchetul General.
Economica.net - lun, 03 iun. 2019, 08:14
Darius Vâlcov a demisionat din funcţia de consilier al premierului Dăncilă - surse România TV

Deputatul Remus Borza, fost membru ALDE, a fost numit pe 30 mai 2019 în funcţia de consilier onorific al prim-ministrului pe probleme economice, reformă şi fiscalitate. Activitatea acestuia este neremunerată.

Problemele cu justiţia ale lui Darius Vâlcov

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, în legătură cu publicarea protocolului de colaborare între SRI şi Parchetul General.

Potrivit unor oficiali ai DIICOT, Vâlcov a fost pus sub acuzare încă din luna februarie, fiind citat de două ori pentru a fi audiat.

Dosarul a fost deschis după ce Darius Vâlcov a postat pe Facebook, în august 2018, un protocol de colaborare între SRI şi Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la „cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat în decembrie 2016.

Un alt proces

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, în luna aprilie pentru 11 iunie, dosarul în care Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante – SC Compania de Apă Olt SA -, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este Compania de Apă Olt, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte – „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, susţine DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Cine este remus Borza

Remus Borza este deputat neafiliat din septembrie 2017 şi a fost ales pe listele ALDE Braşov.

Remus Borza a fost exclus din ALDE în iunie 2017, fiind acuzat că nu a votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu şi a recunoscut că purta discuţii pentru a prelua un portofoliu în Executiv, respectiv cel al Energiei.

Remus Borza a fost numit în anul 2012 administrator judiciar când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă. A reuşit să taie contractele cu băieţii deştepţi care prăduiau compania. A scos Hidroelectrica din insolvenţă şi a rambursat toate datoriile către bănci, făcând o restructurare, atât operaţională, cât şi financiară.

Remus Borza a declarat: „Joi dimineață, am fost chemat de premier, am avut o discuție de o oră cu domnia sa. Mi-a propus această demnitate neremunerată, onorifică, plecând de la expertiza mea acumulată în zona antreprenorială. O să o ajut cu un sfat, o opinie, o consultanță pe zona economică, de fiscalitate și de reformă. Acesta e imperativul social clamat de națiunea română de aproape 30 de ani și ignorat de clasa politică: nevoia de reformă. O reformă radicală și profundă a statului, a marilor sisteme publice, fie că vorbim de administrație, sănătate sau învățământ (…) Sunt atât de multe discuții în spațiul public, discuții legate și de OUG 114. Chiar adineauri m-a sunat și Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor, să mă felicite. A propus să avem o întâlnire săptămâna viitoare și cu premierul, tocmai pentru a discuta de impactul OUG 114. A creat un efect de tsunami în piața bancară, asigurărilor, pensiilor private, tot ceea ce înseamnă industrie energetică, jocuri de noroc. Punctul meu de vedere este cunoscut, am scris și mai multe editoriale pe acest subiect. Era nevoie de o formă de legiferare prin care să responsabilizăm mediul bancar și toate aceste industrii, de a susține efortul Guvernului în finanțarea marilor proiecte de interes public. E o datorie morală, legală a tuturor agenților economici și jucătorilor din economia românească de a-și plăti dările către stat”.

Potrivit lui Remus Borza, Guvernul trebuie să fie un partener al sectorului bancar și mediului economic, dar și sectorul bancar trebuie să finanțeze mai mult economia și să vină cu un sistem rezonabil și sustenabil al dobânzilor, care astăzi sunt de două, trei ori mai mari decât cele la nivel european.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...