1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

News

UPDATE Darius Vâlcov şi Radu Mazăre, arestaţi

Darius Vâlcov, fostul Ministru al Finanţelor, va fi arestat preventiv. Înalta Curte a admis contestaţia DNA la măsura arestului domiciliu.

02 apr, 2015 | RomaniaTV.net

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi arestarea preventivă pentru 23 de zile a fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, cercetat penal de DNA pentru trafic de influenţă.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, va fi arestat şi el. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. 

 

Cazul Darius Vâlcov

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis joi arestarea preventivă pentru 23 de zile a fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, cercetat penal de DNA pentru trafic de influenţă.

Curtea Supremă a admis o contestaţie a DNA, după ce anterior un alt complet hotărâse, pe 26 martie, ca Darius Vâlcov să stea în arest la domiciliu.

Decizia instanţei este definitivă, iar Darius Vâlcov trebuie să se prezinte la arestul Poliţiei Capitalei, potrivit Agerpres.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În schimbul acestor contracte, Darius Vâlcov ar fi primit suma de aproximativ 2 milioane de euro, atât direct, cât şi prin intermediari.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul 'Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt', al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.

În cadrul acestui proiect, au fost încheiate contractele 'Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava', 'Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina' şi 'Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt'.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului 'Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt', având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societăţii Tehnologica Radion şi Darius Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei respective.

Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani în lei, remiterea fiind realizata ori de câte ori Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii Tehnologica Radion.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face plăţile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătura pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Şuşală (şoferul lui Vâlcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.

DNA mai susţine că, în urma acestor înţelegeri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

 

Dosarul lui Radu Mazăre

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, cercetat de DNA pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, două de conflict de interese şi abuz în serviciu.

Curtea Supremă a admis o contestaţie a DNA, după ce anterior un alt complet hotărâse, pe 18 martie, ca Radu Mazăre să fie cercetat în libertate.

Decizia instanţei este definitivă, iar Radu Mazăre trebuie să se prezinte la arestul Poliţiei Capitalei.

În acelaşi dosar, instanţa a decis arestarea pentru 30 de zile şi a omului de afaceri Sorin Strutinsky, acesta fiind arestat preventiv şi în alt dosar.

Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

'Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. În acelaşi timp, între firma respectivă şi instituţia publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei - cca 335 milioane de euro', precizează DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constanţei a participat la încheierea a 12 contracte între primărie şi societatea controlată de el şi de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

'În perioada noiembrie 2008-2012, Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între primărie şi o societate la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc', arată DNA.

Procurorii au constatat că, în ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla şi cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei, cât şi pentru Sorin Strutinsky.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO