1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Dascălu, BCR: Cred că agențiile de rating vor amâna decizia privind ratingul României până după alegeri

Cum următoarele evaluări ale ratingului de ţară vor avea loc până în alegeri, agentiile de rating vor amâna decizia în privinţa României, urmând ca în 2021, în funcţie de planul fiscal pe care îl va prezenta viitorul guvern să urmeze un downgrade sau o îmbunătăţire a ratingului actual, arată Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR. Dacă datoria publică va ajunge la 60%-65% din PIB, ne putem aştepta la retrogradare, iar dacă peste doi ani va avea un vârf de 50% şi va da semne de scădere, avem şanse să ne îmbunătăţim ratingul actual.

"Cred că agenţiile de rating vor amâna deciziile, iar pentru 2021 vor aştepta un plan credibil de la noul Guvern, cu o ţintă precisă pentru a ţine sub control cheltuielile rigide şi a inversa tendinţa de creștere a datoriei ca raport în PIB. Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până la instalarea unui nou Guvern", a spus economistul-șef al BCR, Ciprian Dascălu. Reamintim că Fitch și Moody's ar urma să publice la finalul acestei luni decizia privind ratingul suveran, iar Standard&Poor's are ca dată a publicării 4 decembrie 2020, cu doar două zile înainte de data fixată (cel puțin la această oră) a alegerilor.

Economistul şef a precizat că perspectiva fiscală pe termen mediu şi lung ar trebui să arăte o echilibrare a deficitelor şi ar trebui să rezolve dilema bugetului, unde salariile bugetarilor şi pensiile au ajuns aproape la 100% din nivelul veniturilor fiscale şi al contribuţiilor sociale. De asemenea, agenţiile de rating sunt îngrijorate şi de cheltuielile cu dobânzile, deoarece împrumuturile de pe piaţa locală au dobânzi de trei ori mai mari decât cele din Polonia.

Astfel, dacă datoria publică dă semne că se îndreaptă către nivelul de 60%-65% din PIB (cum o au ţările cu rating A) ne putem aştepta la o retrogradare în junk. Dacă însă dă semne de echilibrare, că ar putea atinge peste doi ani un vârf de 50% din PIB, urmând ca după aceea ponderea acesteia în PIB să scadă, atunci putem avea chiar o îmbunătăţire a ratingului, a concluzionat Ciprian Dascălu.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO