1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Dascălu, ING Bank: Probabil că BNR va mai îngusta astăzi coridorul dintre dobânzi cu 25 de puncte de bază

Cum în repetate rânduri majoritatea analiştilor financiar bancari au previzionat că este foarte probabil ca banca centrală să lase neschimbată dobânda de politică monetară în 2017 şi abia anul viitor, probabil chiar în a doua parte a acestuia, să o majoreze, este de aşteptat ca şi în şedinţa de azi, nivelul dobânzii să rămână neschimbat la 1,75%. Ceea ce se poate modifica însă este coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor de depozit şi de credit pentru bănci la BNR.

La ultima şedinţă de politică monetară, Banca Central Europeană a decis să înjumătăţească, începând de anul viitor, volumul achiziţiilor lunare de active de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE) în aşteptarea creşterii inflaţiei şi păstrând neschimbată dobânda de politică monetară.

La ultima şedinţă de politică monetară din acest an este de aşteptat ca şi BNR să continue lupta pentru sprijinirea Robor şi a cursului de schimb prin mijloacele deja utilizate: îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, intervenţii directe sau indirecte pe piaţa interbancară. Îngustarea coridorului vine şi în sprijinul Robor, asigurând alături de operaţiunile Repo lichiditatea pe piaţa interbancară.

După cum ne-a declarat economistul şef al ING Bank, Ciprian Dascălu, „ne aşteptăm ca în şedinţa de politică monetară de astăzi, BNR să mai îngusteze coridorul de referinţă cu încă 25 de puncte de bază". Astfel, dacă decizia va fi luată de BNR, vom avea o dobândă de 0,75% la facilitatea de depozit oferită de BNR băncilor comerciale, şi de 2,75% la facilitatea de credit Lombard. Mai devreme sau mai târziu, dobânda se va face simţită şi pe piaţa dobânzilor la credite şi depozite pentru zona de retail şi corporate. În acelaşi timp, este de aşteptat ca evoluţia cursului de schimb să rămână într-o zonă cu o volatilitate scăzută. Majoritatea analiştilor văd un curs de schimb euro-leu de 4,62-4,65 lei pentru sfârşitul anului. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO