Dascălu, ING: Execuţia bugetară pe primul trimestru va fi sub ţinta de deficit, la cum arată primele două luni

Execuţia bugetară pe primul trimestru va înregistra un deficit situat sub ţinta stabilită, de 0,9% din PIB, în condiţiile unui nivel în martie similar celui din februarie, de 0,5%-0,6% din PIB, iar situaţia pe primele două luni arată că Guvernul încearcă o execuţie mai uniformă, a declarat vineri, pentru News.ro, economistul-şef al ING Bank, Ciprian Dascălu.
Economica.net - vin, 25 mart. 2016, 17:27
Dascălu, ING: Execuţia bugetară pe primul trimestru va fi sub ţinta de deficit, la cum arată primele două luni

„Pe primul trimestru avem o ţintă de deficit de 0,9% din PIB, încă suntem pe excedent după primele două luni, cu 0,1% din PIB. Situaţia arată că Guvernul încearcă să facă o execuţie bugetară mai uniformă, în limita în care deciziile au fost luate pentru proiectul fiscal din acest an”, a afirmat Dascălu, după publicarea datelor de către Ministerul Finanţelor Publice.

Bugetul general consolidat a încheiat luna ianuarie cu un excedent de 0,63% din PIB, iar după primele două luni s-a redus la 0,1% din PIB, în condiţiile unui deficit de 3,9 miliarde lei în februarie.

„De obicei, ne trebuie cel puţin un trimestru să ne dăm seama de evoluţie. Teoretic, ne-am aştepta din partea unui guvern care nu are neapărat ţinte politice să aibă o execuţie bugetară mult mai apropiată de planurile anunţate”, a adăugat economistul.

Dascălu a precizat că, în condiţiile în care ţinta de deficit pentru primul trimestru se situează la 0,9% din PIB, există încă spaţiu suficient în martie, considerând că execuţia se va plasa sub ţintă.

„Dacă se înregistrează şi în martie un deficit de 0,5%-0,6% din PIB, ca în februarie, execuţia pe trimestru ajunge pe un deficit de 0,5%, deci tot sub ţintă”, a subliniat reprezentantul ING.

În ceea ce priveşte veniturile din TVA, care au înregistrat în primele două luni o majorare cu 4%, Dascălu spune că avansul este susţinut în principal de creşterea consumului şi a salariilor.

„Noi ne aşteptăm să rămână în continuare puternic consumul, iar încasările din TVA, la cum arată primele două luni, să rămână pe plus. Există loc de acomodare şi a unor eventuale măsuri surprinzătoare adoptate de Parlament, care pot fi luate într-un an electoral, deci nu vedem un risc pe ţinta de deficit anul acesta”, a menţionat Dascălu.

Economistul şef al ING Bank apreciază că, la cum arată execuţia bugetară în acest moment faţă de ţinta de deficit pentru primul trimestru, există spaţiu bugetar pentru eventuale măsuri electorale introduse de parlamentari în cursul toamnei, fără a cere aprobarea Executivului.

Excendentul bugetului general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a scăzut de la 4,7 miliarde de lei în ianuarie la doar 0,8 miliarde lei după primele două luni, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, indicând un deficit de 3,9 miliarde de lei în luna februarie.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat în primele două luni 34,4 miliarde lei, reprezentând 4,7% din PIB, fiind mai mari cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Având în vedere că în ianuarie veniturile s-au plasat la 20,4 miliarde lei, rezultă că acestea au scăzut în februarie cu 26,5%, la 15 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au apreciat în februarie cu 22%, la 19 miliarde lei, de la 15,6 miliarde lei în ianuarie, astfel că nivelul cheltuielilor a ajuns la 34,6 miliarde lei după primele două luni.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Bruxellesul propune o agendă ambițioasă de impozitare a întreprinderilor din Uniunea Europeană
Comisia Europeană a adoptat marţi o Comunicare privind o impozitare a întreprinderilor, care să fie adaptată secolului XXI, pentru a promova un sistem robust, eficient şi echitabil de......
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Amazon duce negocieri pentru preluarea studioului Metro-Goldwyn-Mayer
Gigantul american Amazon.com Inc este în negocieri pentru a achiziţiona celebrul studio de cinema Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), ...
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al Universităţii Babeș-Bolyai
SAS oferă peste 700 de ore de conținut gratuit pentru programul de master „Data Science for Industry and Society” al ...
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, "Data Science for Industry and Society", susținut ...
PSD a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu numirile șefilor interimari ai SRTv și SRR
PSD a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu numirile șefilor interimari ai SRTv și SRR
Partidul Social Democrat a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Hotărârile Parlamentului privind numirea ...