Date ale Comisiei Europene: Grâul românesc a depășit 250 de euro tona, cel mai mare preț din 2013. Se înregistrează record după record

Prețul grâului românesc de panificație a ajuns la un nou record din 2013 încoace, depășind pragul de 250 de euro tona, conform ultimelor date publicate de Comisia Europeană. Numai în ultima săptămâna valoarea unei tone comercializate în Banat s-a apreciat cu 13% față de săptămâna anterioară.
Alina Stanciu - joi, 18 nov. 2021, 22:08
Date ale Comisiei Europene: Grâul românesc a depășit 250 de euro tona, cel mai mare preț din 2013. Se înregistrează record după record

Prețul unei tone de grâu de panificație FOB Constanța ( preț free on board – încărcat în vapor) a ajuns vineri, 11 noiembrie, la prețul record de 259 de euro tona, depășind astfel pentru prima dată din 2013 încoace ( ultimele date istorice comunicate de raportele săptămănale ale Comisie) pragul de 250 de euro. Situația este similară și pentru prețurilor din Banat ( DEPSILO – la plecarea din siloz) care au ajuns la 248 euro tona, după o creștere de 13% față de săptămâna anterioară. Vorbim și în acest caz de un record al ultimilor opt ani, 2021 marcând trecerea de pragul de 200 de euro.

Menționăm că acestea sunt prețurile oficiale comunicate de Comisia Europeană pe baza informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii. Traderii menționau că s-a depășit pragul de 250 de euro tona încă de la finele ui octombrie (280-285 euro pe tonă)

Cum calculează MADR prețul cerealelor

Potrivit explicațiilor MADR, în 2008,  s-a înfiinţat Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare (SIPPAA), în scopul colectării, prelucrării, interpretării şi raportării de date şi informaţii privind piaţa produselor agricole şi alimentare, către Comisia Europeană. Un ordin din același an ( Ordin 445/2008) a reglementat atunci și Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional şi metodologiile de colectare, prelucrare, interpretare şi difuzare a datelor statistice.

„Prețurile medii săptămânale la cereale din portul Constanța care se raportează de către MADR la Comisia Europeană sunt furnizate de către Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală din cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare”, a explicat pentru Economica Ministerul Agriculturii.

Potrivit acestuia, unităţile de raportare pentru cereale sunt producătorii agricoli, depozitarii, comercianţii şi procesatorii reprezentativi pe piaţa agricolă, care pe parcursul unui an comercial (1 iulie – 30 iunie) produc, depozitează, comercializează sau procesează peste 1.000 tone cereale şi peste 50 tone oleaginoase. Aceste unităţi de raportare sunt stabilite şi notificate de către Direcțiile Agricole Județene.

La rândul său, Ministerul de Finanțe ne-a transmis că  „CNIF, prin Direcția Tehnologia Informației, Comunicații și Statistică Vamală ( DTICSV), din cadrul Ministerului Finanțelor (MF), la solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) transmite săptămânal situația importurilor și exporturilor de cereale efectuate de operatorii economici din România, prin porturile maritime și fluviale române”. Procedura de colectare a datelor este proprie MADR, nefiind gestionată la nivelul MF, au mai transmis Finanțele.

Ce se întâmplă în restul Europei

Potrivit ultimelor informații ale Comisiei Europene, cel mai scump grâu de panificație s-a vândut în Italia, la Bolognia, cu 311 euro tona ( preț DELFIRST-livrat primul cumpărător), în timp ce în Spania, la Burgos, prețul este de 305 euro tona (preț DEPSILO). Cel mai ieftin a fost în Bratislava- 200 de euro tona.

Contextul global care duce la creșterea prețurilor

Cât despre prețurile de achiziție obținute în cadrul licitațiilor, Egiptul a cumpărat anul acesta la o medie de aproximatuv 300 de dolari tona, cu aproximativ 50 de euro tona mai mult decât anul trecut. Prețul mediu de achiziție pentru Algeria a fost de 369 de dolari tona, cu 122 dolari tona peste anul trecut, în timp ce Turcia – pentru care se estimează un necesar din surse externe cu 37% mai mare față de anul trecut, respectiv 11 milioane de tone- a cumpărat tona cu 39 dolari  mai scump, adică puțin peste 300 de euro tona.

Din datele Comisiei Europene aferente iulie, august ( când prețurile erau mai mici), România a vândut grâu la un preț mediu de 200 de euro tona, adică în jur de 232 de dolari).

Prețul grâului a crescut puternic în ultimele luni în toată lumea, reflectând creșterea puternică a consumului coroborată cu producții mondiale relativ stagnante. Canada, Statele Unite, Kazahstan și Rusia au produs mai puțin, în timp ce Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina au avut creșteri. Potrivit ultimelor date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA), stocurile finale sunt ajustate la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, cu revizuiri în scădere în India și Uniunea Europeană, în timp ce cererea este în creștere pe măsură ce vremea uscată din Orientul Mijlociu stimulează importuri suplimentare, în special pentru Iran și Turcia.

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...