1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 19 º

Gabriela Ţinteanu

Datorită majorării lefurilor la bugetari, fondul de salarii va bate recordurile de dinainte de criză

Aşa cum arată o analiză făcută de preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, la baza creşterii economice record de anul viitor (4%) va contribui în mare măsură majorarea salariilor bugetarilor cu circa 18%-20% în termeni reali (ca medie între majorarea salariilor medicilor, a profesorilor, funcţionarilor publici, etc).

“Rata scăzută a şomajului şi creşterea rapidă în termeni reali a salariilor (a venitului disponibil real) au determinat o îmbunătăţire substanţială a încrederii consumatorilor creşterea accelerată a consumului privat a fost determinantul cheie al avansului PIB în 2014 şi în 2015”, a declarat Ionuţ Dumitru. De altfel, la ora actuală fondul de salarii din economie (componenta publică şi cea privată) a crescut în termeni reali cu 14%-15% la nivelul lunii septembrie 2015, ceea ce înseamnă cea mai mare creştere a venitului disponibil real de dinainte de criză.

Consumul privat ar trebui să rămână în continuare principalul determinant al creşterii PIB deoarece reducerea cotei de TVA, majorarea salariilor în sectorul public şi mărirea salariului minim reprezintă stimulente suplimentare pentru populaţie în ceea ce priveşte creşterea consumului. Cu o majorare de 18% - 20% a salariilor din sectorul public, fondul de salarii în termeni reali va avea probabil o creştere de 16%. Totuşi, continuarea accelerării consumului ca motor al creşteriii economice nu va merge la nesfârşit, cu atât mai mult cu cât în ultimele două trimestre din 2015 deja se observă o reducere a exporturilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO