David Cameron abandonează raportul privind imigrația din UE, pe fondul lipsei de dovezi

Premierul britanic David Cameron abandonează un raport guvernamental privind imigrația din Uniunea Europeană, după ce ministrul de interne, Theresa May, nu a reușit să furnizeze dovezi pentru a-și susține ideea de a impune limitări mai stricte în privința imigranților, relatează miercuri Financial Times.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 09:45
David Cameron abandonează raportul privind imigrația din UE, pe fondul lipsei de dovezi

May, al cărei minister era responsabil cu elaborarea raportului, declarase în luna decembrie că „s-a abuzat de dreptul la liberă circulație” și că unii imigranți au fost atrași de „accesul la ajutoarele sociale”, însă ministrul a întâmpinat probleme în a dovedi că limitarea imigrației din UE este benefică pentru Marea Britanie.

Imigrația s-a impus pe agenda politică britanică în contextul în care guvernul de la Londra și-a înăsprit retorica cu privire la acest subiect, dar miniștrii cabinetului Cameron nu au reușit să furnizeze dovezi care să susțină afirmațiile, repetate de premierul britanic, potrivit cărora mulți imigranți călătoresc în Marea Britanie pentru a profita de sistemul generos de ajutoare sociale.

Disconfortul resimțit de guvern în privința imigrației s-a agravat marți, atunci când Robert Chote, șeful Biroului pentru responsabilitate bugetară, a declarat în fața parlamentului că situația fiscală a țării s-ar înrăutăți dacă imigrația netă ar fi mai mică, deoarece este mai probabil ca imigranții să fie la vârsta la care sunt apți de muncă.

În prezent, David Cameron a cerut întârzierea raportului realizat de Ministerul de Interne până după alegerile europarlamentare din luna mai.

Liberal-democrații și funcționarii publici s-au plâns de faptul că proiectul de raport nu se baza pe dovezi și era în mod clar unul politic. Mai mult, unele surse din administrația britanică cred că raportul Theresei May ar putea să nu fie niciodată făcut public.

„Nu pot publica raportul înainte de alegerile europene, deoarece ar trebui să recunoască că libertatea de circulație este un lucru bun”, a declarat un oficial pentru Financial Times.

Raportul Theresei May despre normele de liberă circulație din UE urma să fie publicat la începutul anului.

Cu toate acestea, surse apropiate raportului susțin că May a primit numeroase dovezi din mediul academic și din mediul de afaceri, care susțineau ideea unei piețe unice a forței de muncă în UE, argumentând că aceasta a făcut Marea Britanie competitivă și a fost benefică pentru economie.

Raportul ministrului de interne britanic, acum amânat pe termen nedefinit, era doar unul dintre rapoartele care urmau să fie publicate la 21 februarie.

„Îl vom publica atunci când va fi gata”, a indicat laconic Downing Street.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...