David Cameron ar fi la originea presiunilor asupra ziarului The Guardian în cazul Snowden

Premierul britanic David Cameron l-a trimis pe secretarul său de cabinet la cotidianul The Guardian pentru a face presiuni şi a distruge documentele secrete furnizate de Edward Snowden, relatează AFP.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 18:41
David Cameron ar fi la originea presiunilor asupra ziarului The Guardian în cazul Snowden

The Guardian a relatat mai detaliat mercuri despre modul în care „doi britanici de rang înalt”, fără a fi precizat numele lor, au făcut presiuni asupra cotidianului britanic.

În cadrul vizitei la redacţie, ei erau foarte amabili, dar „expliciţi asupra motivului de ce au venit, cerând din numele celei mai înalte autorităţi predarea imediată a dosarelor furnizate de Snowden, pe care le deţine ziarul”.

Edward Snowden, un fost consultant al agenţiei americane NSA, în prezent refugiat în Rusia, a furnizat presei mai multe documente secrete, referitoare la sistemul de supraveghere al Statelor Unite şi cel al Marii Britanii.

Presiunea reprezintă doar o mică parte din riscurile care pot apărea, printre care urmărirea penală şi chiar „un raid al poliţiei”, susţine The Guardian.

„Ei (cei doi oficiali) ne-au zis că se tem de guvernele din străinătate, în special de cel rus şi chinez, care ar putea pirata reţeaua The Guardian”, afirmă cotidianul britanic.

Publicaţiile The Independent, Daily Mail şi postul BBC l-au identificat miercuri pe autorul acestor presiuni, acesta fiind Jeremy Heywood, şef al funcţionarilor britanici şi secretarul Guvernului lui David Cameron.

„Daily Mail poate spune că toate îngrijorările sale legate de securitatea naţională, apărute în baza documentelor deţinute de The Guardian, sunt într-atât de întemeiate, încât David Cameron l-a trimis pe Jeremy Heywood să-i ceară redactorului-şef Alan Rusbridger ca ziarul să distrugă documentele”, susţine tabloidul britanic.

Potrivit The Independent, care citează surse guvernamentale, Jeremy Heywood a fost trimis de către priemierul britanic pentru „a avertiza The Guardian cu privire la riscul de a poseda informaţii sensibile pe servere nesecurizate, fapt ce ar putea dăuna Marii Britanii”.

BBC, de asemenea, citează mai multe surse guvernamentale, care confirmă presiunile din partea Guvernului britanic.

Un purtător de cuvânt al lui Cameron a declarat entru AFP că nu doreşte să comenteze acest „caz specific”. „Dacă informaţiile foarte sensibile sunt păstrate într-un mod nesecurizat, guvernul are responsabilitatea de a le securiza”, a adăugat el.

Conducerea cotidianului The Guardian a distrus hard disk-urile sub supravegherea a „doi experţi în securitate de la GCHQ (serviciul britanic de comunicaţii)”, o acţiune calificată drept „gest simbolic lipsit de valoare”, deoarece alte copii ale documentelor continuă să existe şi să fie folosite.

Autorităţile britanice au fost vizate de critici, luni, după ce l-au reţinut cu o zi înainte, timp de nouă ore, la Londra, pe Glenn Greenwald, partenerul jurnalistului aflat la originea publicării unor documente secrete obţinute de la fugarul american Edward Snowden.

„Sunt foarte supărat. Am un sentiment de intruziune. Este ca şi cum să fii dezbrăcat în faţa mulţimii. Ei mi-au zis că trebuie să colaborez pentru a nu ajunge la închisoare”, a denunţat brazilianul.

Tânărul brazilian, în vârstă de 28 de ani, era în tranzit, venind de la Berlin spre Rio de Janeiro. Această reţinere timp de nouă ore, în virtutea legislaţiei antiteroriste, a provocat proteste din partea autorităţilor braziliene şi a unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Guvernul german s-a declarat miercuri îngrijorat faţă de libertatea presei în Marea Britanie.

Într-un interviu pentru cotidianul Berliner Zeitung, delegatul ministerial însărcinat cu drepturile omului, Markus Loning, a declarat că Londra a „depăşit” limita în acest caz şi a calificat reţinerea lui Miranda drept „inacceptabilă”.

Brazilianul a iniţiat marţi o procedură judiciară faţă de deţinerea sa de către autorităţile britanice, în legătură legalitatea reţinerii sale şi confiscarea documentelor jurlistice.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, şi Downing Street au declarat cu au fost anunţate din timp referitor la această reţinere, dar au asigurat că decizia în acest caz aparţine în totalitate poliţiei. Scotland Yard a apărat legalitatea acţiunilor sale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 din București a scăzut la 2,26 la mie. Grădiștea rămâne singura localitate din Ilfov cu rată de peste 6 la mie
Rata de incidență COVID-19 din București a scăzut la 2,26 la mie. Grădiștea rămâne singura localitate din Ilfov cu ...
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 2,26 de cazuri la mia de locuitori, ...
ECDC consideră că nivelul riscului ca noua tulpină COVID-19 să se răspândească în Europa e de la ridicat la foarte ridicat
ECDC consideră că nivelul riscului ca noua tulpină COVID-19 să se răspândească în Europa e de la ridicat la foarte ...
Riscul este "de la ridicat la foarte ridicat" ca noua variantă de COVID-19, numită Omicron şi detectată iniţial în ...
România a semnat Acordul de împrumut pentru o primă tranșă de aproape 15 miliarde de euro din PNRR
România a semnat Acordul de împrumut pentru o primă tranșă de aproape 15 miliarde de euro din PNRR
Acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă între Comisia Europeană (CE) şi România, pentru disponibilizarea ...