1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 30 º

Extern

David Cameron avertizează: Criza migranţilor ar putea duce la Brexit

Criza migranţilor i-ar putea determina pe britanici să voteze în favoarea unei ieşiri din Uniunea Europeană (aşa-numitul Brexit) la referendumul prevăzut să aibă loc până la finalul lui 2017, a avertizat joi premierul David Cameron în cadrul unui interviu pentru revista conservatoare The Spectator, relatează AFP.

10 dec, 2015 | Agerpres

'Cred că în contextul crizei zonei euro şi a crizei migranţilor, impactul pe termen scurt este că oamenii gândesc 'Doamne, îndepărtează Europa de mine, îmi face probleme!'', a declarat David Cameron în interviul pentru The Spectator.

Dar 'pe termen mai lung, cred că reacţia ar putea fi (...) 'să ne asigurăm că relaţia noastră cu ei funcţionează'', a adăugat premierul britanic, lăsând să se înţeleagă că ar putea aştepta până la limită pe care a fixat-o la finalul lui 2017 pentru a-şi respecta promisiunea de a organiza un referendum privind apartenenţa ţării sale la UE.

'Într-un anumit sens, cele două crize nu arată bine pentru Europa. Înţeleg acest lucru. Înţeleg tentaţia oamenilor de a-şi spune: (...) am face mai bine să ne separăm de această organizaţie. Dar cred că este o concluzie greşită, în special dacă îmi obţin renegocierea', a spus el.

Evocând negocierile în curs cu partenerii săi europeni, David Cameron le-a descris ca pe 'un avion pe care încearcă să-l aducă la sol'.

'Asta va necesita puţin mai mult timp decât am crezut', a recunoscut el, apreciind că este 'dificil să faci 27 de ţări să accepte lucrurile pe care le considerăm bune pentru Marea Britanie'.

Prim-ministrul britanic efectuează în prezent un turneu în ţări din Europa de Est pentru a obţine sprijin pentru reformele pe care le doreşte în cadrul UE. El s-a aflat săptămâna trecută în Bulgaria, iar în această săptămână a vizitat România şi Polonia.

Săptămâna trecută, David Cameron a anunţat că renunţă să obţină un acord din partea partenerilor în cadrul Consiliului European din 17 şi 18 decembrie. Următorul summit al UE va avea loc la 18 şi 19 februarie.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO