David Cameron îi invită pe liderii europeni să tragă învăţămintele după europarlamentare

Premierul britanic, David Cameron, a discutat luni la telefon cu mai mulţi lideri europeni, printre care cancelarul german, Angela Merkel, la o zi după alegerile pentru Parlamentul European marcate de ascensiunea partidelor anti-UE, inclusiv în Marea Britanie, scrie AFP.
Economica.net - mar, 27 mai 2014, 05:34
David Cameron îi invită pe liderii europeni să tragă învăţămintele după europarlamentare

Cameron a lansat interlocutorilor săi, cu o zi înainte de Consiliul European neoficial care se va reuni marţi la Bruxelles, un apel să tragă învăţămintele de pe urma rezultatului alegerilor, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Downing Street.

Prim-ministrul i-a invitat pe interlocutorii săi să profite de ocazia dineului lor organizat marţi pentru a ţine cont de rezultatul scrutinului care, în opinia sa, arată că UE trebuie să se schimbe şi nu mai poate funcţiona ca de obicei, conform comunicatului citat.

‘Votul şi rezultatele (…) au scos în evidenţă necesitatea reformelor pentru ca UE să facă mai mult pentru a aduce ce îi preocupă pe alegători: locuri de muncă, creştere economică şi un viitor mai bun’, a afirmat David Cameron.

Demnitarul britanic a purtat discuţii telefonice cu Angela Merkel, premierul irlandez Enda Kenny, preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaite, premierul ungar Viktor Orban, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, şi cu premierul sloven Alenka Bratusek.

David Cameron doreşte cu orice preţ să vadă că UE se angajează pe calea reformelor înainte de referendumul privind menţinerea ţării sale în Uniunea Europeană, pe care a promis să îl organizeze în 2017, dacă Partidul său Conservator va câştiga alegerile generale prevăzute pentru anul viitor. El încearcă să ralieze liderii europeni la cauza lui.

Partidul Conservator s-a clasat pe locul al treilea la alegerile europarlamentare, formaţiunea eurosceptică UKIP, condusă de Nigel Farage, obţinând o victorie istorică (27,5% din voturi).

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, pentru premierul britanic este ‘clar’ că restul liderilor europeni sunt de părere că alegerea noului preşedinte al Comisiei Europene ţine de responsabilitatea lor, şi nu a Parlamentului European.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...