David Cameron: Principalul obiectiv este menţinerea unităţii Marii Britanii

Menţinerea unităţii Marii Britanii este un "interes naţional uriaş", a afirmat, în Camera Comunelor, premierul David Cameron, în contextul solicitărilor proindependenţă apărute după referendum în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 13:14
David Cameron: Principalul obiectiv este menţinerea unităţii Marii Britanii

„Menţinerea unităţii Marii Britanii este un interes naţional uriaş”, a declarat David Cameron în Parlament, conform site-ului agenţiei Reuters.

După ce majoritatea cetăţenilor britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, lideri din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au cerut independenţa faţă de Marea Britanie şi rămânerea în Blocul comunitar.

Prim-ministrul David Cameron este prezent în Camera Comunelor, unde răspunde interpelărilor membrilor parlamentului britanic, informează BBC News online.

Premierul britanic a început sesiunea de interpelări prin a condamna atacul terorist „oribil” comis marţi seara în incinta aeroportului din Istanbul, în urma căruia au decedat cel puţin 41 de persoane, inclusiv 13 străini, iar alte 230 de persoane au fost rănite.

Cameron a declarat că Marea Britanie se află într-o „poziţie puternică” pentru a face faţă provocărilor cauzate de ieşirea din Uniunea Europeană, adăugând că Regatul Unit este „bine pregătit” pentru o perioadă de instabilitate economică.

„Trebuie să ne asigurăm că ne menţinem economia solidă pentru a putea face faţă (instabilităţii economice),” a continuat premierul.

Cameron a mai spus că doreşte relaţii comerciale cât mai strânse între Marea Britanie şi UE, lucru care poate fi discutat şi dezbătut în Parlament, cât şi în cadrul noului guvern.

Premierul David Cameron a făcut o serie de declaraţii pe tema discuţiilor de marţi din cadrul summit-ului UE de la Bruxelles.

Cameron a declarat că în discuţiile cu liderii UE a explicat faptul că libertatea de a circulaţie şi suveranitatea au fost două subiecte care au provocat „mari îngrijorări” în Marea Britanie.

Liderii europeni au subliniat că până la ieşirea efectivă din UE, Marea Britanie rămâne „un membru cu drepturi depline” al UE. Totodată, aceştia au spus foarte clar că „este imposibil să beneficiezi de drepturile statului de membru fără unele din costurile aferente acestui statut,” iar noul premier va trebui să negcieze cu mare grijă acest aspect, a mai spus Cameron.

Premierul britanic a mai spus că nu au fost făcute „mari presiuni” pentru ca Marea Britanie să invoce articolul 50, adăugând că decizia în acest caz aparţine viitorului prim-ministru.

Ulterior, Cameron este aşteptat să prezinte rezultatele celui mai recent summit european, la care a participat pentru doar o zi, pentru că în a doua zi a summit-ului, liderii statelor europene s-au concentrat pe discuţiile privind viitorul UE după ieşirea Marii Britanii. Aceasta este pentru prima oară în 40 de ani când reprezentantul britanic este absent de la negocierile din cadrul UE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...