David Cameron: Referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE ar putea fi convocat în câteva luni

Referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE ar putea fi convocat în câteva luni dacă celelalte state ale UE vor sprijini propunerile înaintate marţi de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat marţi premierul David Cameron, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 21:05
David Cameron: Referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE ar putea fi convocat în câteva luni

‘S-ar putea să mai avem doar câteva luni până la organizarea referendumului, dacă vom încheia acest acord, dacă el va fi acceptat, atunci vom decide data referendumului’, a spus şeful executivului de la Londra.

Pentru a avansa în negocierile cerute de Marea Britanie privind reformarea Uniunii Europene, în perspectiva referendumului la care britanici vor decide dacă mai vor să rămână în blocul comunitar, Donald Tusk a propus instituirea pentru orice stat membru a dreptului de a suspenda timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranţii comunitari nou-veniţi, dar numai în cazul unui aflux migrator semnificativ, precum şi să se ‘respecte drepturile şi competenţele’ ţarilor care nu fac parte din zona euro.

Cameron a menţionat de asemenea că, dacă cele 28 de state ale blocului comunitar vor fi favorabile acestor propuneri, atunci el va cere electoratului britanic să voteze pentru rămânerea în UE.

La rândul său, un purtător de cuvânt al executivului de la Londra a declarat că ‘acest text, dacă va fi acceptat de toate statele membre, reprezintă în sine o decizie de drept internaţional care este obligatorie din punct de vedere juridic şi ireversibilă. (…) Propunerile în domeniul imigraţiei şi ajutoarelor sociale ne vor ajuta să avem un control mai bun asupra imigraţiei din UE’, a indicat responsabilul britanic.

David Cameron şi-a formulat în luna noiembrie principalele patru solicitări de a căror realizare a condiţionat atunci decizia sa de a cere britanicilor să voteze pentru rămânerea în UE.

Pe lângă suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranţii nou-veniţi din alte state ale UE, el a cerut renunţarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, pe plan economic să se pună accentul în special pe sporirea competitivităţii UE şi să se renunţe la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene, premierul Cameron dorind o consolidare a statelor naţionale şi repatrierea către acestea a unor atribuţii transferate instituţiilor europene.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...