David Davis: Dacă negocierea Brexitului eşuează, Marea Britanie va fi pregătită să iasă din UE fără niciun acord

Marea Britanie doreşte să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană privind Brexitul, dar în eventualitatea în care negocierile vor eşua este pregătită să părăsească blocul comunitar fără niciun acord, a declarat marţi negociatorul-şef britanic pentru Brexit, David Davis, citat de agenţiile Reuters şi EFE.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 15:29
David Davis: Dacă negocierea Brexitului eşuează, Marea Britanie va fi pregătită să iasă din UE fără niciun acord

Vorbind la Congresul anual al Partidului Conservator britanic, desfăşurat la Manchester, Davis a spus că în prezent guvernul de la Londra elaborează ‘un plan de urgenţă’ astfel încât Marea Britanie ‘să fie pregătită pentru orice deznodământ’.

‘Dacă rezultatul negocierii va fi sub ceea ce are nevoie Marea Britanie, suntem pregătiţi pentru soluţia alternativă’, a menţionat negociatorul-şef britanic, insistând însă că guvernul condus de Theresa May nu îşi doreşte o asemenea evoluţie.

El a mai precizat că, la fel cum a afirmat şi Theresa May în discursul din 22 septembrie, Marea Britanie îşi va ‘îndeplini toate angajamentele’ financiare asumate în cadrul UE, pentru că este o ţară ce ‘respectă regulile şi se supune legilor’. ‘Însă ne vom îndeplini în egală măsură şi obligaţiile faţă de contribuabilul britanic şi vom răspunde tuturor cererilor, punct cu punct’, a adăugat David Davis.

Totuşi, el a susţinut că la ultima rundă de negocieri cu UE s-au înregistrat progrese şi şi-a exprimat speranţa că în curând se va ajunge la un acord privind drepturile imigranţilor comunitari stabiliţi în Marea Britanie.

În schimb, negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a declarat în aceeaşi zi în faţa Parlamentului European că la şase luni de când blocul comunitar şi-a stabilit poziţia privind aceste negocieri, persistă ‘divergenţe serioase’ cu privire la capitolele pe care UE le consideră prioritare – ‘factura’ Brexitului, drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

UE condiţionează orice discuţii privind viitoarele relaţii cu Londra de o înţelegere prealabilă privind aceste trei capitole, în timp ce guvernul britanic cere ca ambele chestiuni să fie negociate în paralel.

Theresa May a propus o perioadă de tranziţie de doi ani în procesul de ieşire din blocul comunitar, dar o discuţie despre o asemenea perioadă este de asemenea respinsă de UE atât timp cât nu se înregistrează progrese la cele trei capitole menţionate.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...