Au crescut toate salariile la stat: 15% pentru profesori şi 10% pentru ceilalţi bugetari. Medicii primiseră deja 25%

De astăzi, 1 decembrie, salariile mai multor categorii de bugetari cresc cu 10%, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. În forma sa iniţială, proiectul de lege prevedea doar majorarea salariilor din sănătate şi asistenţă socială cu 25%, dar comisiile de specialitate din Parlament au decis o majorare cu 10% şi pentru ceilalţi bugetari.  
Lidia Neagu - lun, 30 nov. 2015, 22:01
Au crescut toate salariile la stat: 15% pentru profesori şi 10% pentru ceilalţi bugetari. Medicii primiseră deja 25%

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută, pe 24 noiembrie, legea care prevede majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor care nu beneficiază de alte creşteri salariale.

Legea nr.293/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe a fost publicată miercurea trecută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 884, la o zi după ce şeful statului promulgase documentul. 

Anterior, proiectul de lege trecuse de senatori la sfârşitul lunii octombrie, apoi s-a aflat pe ordinea de zi a deputaţilor, cei care au adoptat documentul, cu amendamente, pe 11 noiembrie, cu 319 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi şapte abţineri.

Aşadar, potrivit legii care aprobă ordonanţa 35 din 2015, în sănătate lefurile au crescut cu 25% la 1 octombrie, în învăţământ cresc cu 15 procente de la 1 decembrie, iar ceilalţi bugetari primesc şi ei, tot de la 1 decembrie, salarii cu 10% mai mari. De mărirea salarială vor beneficia toți salariații din Educație – atât cadrele didactice, cât și personalul auxiliar.

Şi asistenţii sociali urmează să beneficieze de o creştere salarială, dar de 25%, potrivit actului normativ promulgat, marţi, de Klaus Iohannis.

„Începând cu drepturile aferente lunii decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din cadrul sistemului public de asistenţă socială (…) se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015”, se menţionează în actul normativ publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

În motivarea acestei propuneri, membrii Comisiei de muncă din Parlament au explicat că personalul din sistemul public de asistenţă socială primeşte în prezent venituri nete sub salariul minim pe ţară, astfel încât este necesară o majorare cu 25 de puncte procentuale.

În forma adoptată de Senat era prevăzut ca personalul din sistemul public de asistenţă socială să primească salarii majorate cu 25% începând cu luna octombrie.

Aceste majorări salariale se adaugă celor 25% în plus pe care îi primiseră medicii, prin ordonanţă de urgenţă, începând cu data de 1 octombrie, majorare care este deja în vigoare.

Cele 3 categorii de majorări presupun costuri suplimentare de 6,5 miliarde de lei, în bugetul anului viitor. Rămâne de văzut cum va reuşi cabinetul Cioloş să aloce bani pentru toate aceste creşteri salariale şi să se încadreze în acelaşi timp, într-un deficit bugetar mai mic de 3%.

„Nu mă surprinde deloc, am avut o discuţie cu dansul (Klaus Iohannis – n.r.) ieri şi legat de acest subiect şi i-am spus că în calculele pe care le-am făcut am inclus şi această creştere de 10 la sută şi după calculele noastre putem rămâne în ţintă de deficit de 3 la sută cu această creştere”, a declarat Cioloş referitor la decizia şefului statului de a promulga legea care prevede majorarea salariilor pentru personalul din sistemul sanitar cu 25% şi a tuturor bugetarilor cu 10%.

Dacian Cioloş a declarat că Guvernul va adopta şi va trimite bugetul pentru anul viitor în parlament până pe 10 decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...