1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

News

De azi, CAS la angajator e mai mic cu cinci puncte procentuale

Reducere CAS. De astăzi, CAS scade la angajator cu cinci puncte procentuale. Măsura a fost primită bine, în general, de jucătorii din economia românească.

01 oct, 2014 | ECONOMICA.net

Cotele CAS începând de azi sunt:

- 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator 

- 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator

- 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator

Jucătorii din economie au apreciat, în general, această măsură. 

Constantin Stroe, Automobile Dacia

Constantin Stroe, vicepreşedinte al Automobile Dacia, a doua firmă ca mărime din România şi cel mai mare exportator al ţării, apreciază că măsura reducerii CAS la angajator este benefică, dar admite că vor exista probleme la fondul de pensii.
"Este o măsură bună nu numai pentru Dacia, ci pentru toată lumea, dacă se va aplica. Nu vedem vreun efect advers" a spus Stroe, pentru ECONOMICA.NET. Întrebat unde crede că votr ajunge banii obţinuţi de firmă prin scăderea fiscalităţii pe forţa de muncă, Stroe a spus că, cel puţin la Dacia, nu vor fi creşteri de salarii.

"Toată operaţiunea e centrată pe competitivitate. Sigur că acest surplus poate avea utilizări diferite: fie pentru investiţii, fie pentru creşterea salariilor, acolo unde există o presiune la nivel salarial. La Dacia nu se va umbla la salarii în acest context".

Stroe a admis că va creşte presiunea asupra fondului de pensii, şi a dat un răspuns neechivoc la întrebarea de unde se va acoperi deficitul suplimentar astfel creat: "din taxe suplimentare".

Ioan Niculae, industriaş şi agricultor

Omul de afaceri Ioan Niculae, cotat drept cel mai bogat român de către Capital şi Forbes, cu o avere de circa 1,2 miliarde de euro, consideră că reducerea CAS este o măsură "în general bună". Nicidecum, însă, suficientă.

"Ca idee, e o măsură bună. O gură de oxigen pentru economie. Trebui să fie însă dublată de măsuri de stabilizare a economiei, a industriei, care e în scădere dramatică. Altfel, vorbim doar de frecţie la picior de lemn", spune Niculae.

Întrebat dacă reducerea CAS la angajator îl va determina să mărească salariile, Niculae a exclus această posibilitate. "Să fim serioşi, noi abia ne străduim să păstrăm masa salarială actuală, la atâţia angajaţi câţi mai avem", a mai spus omul de afaceri.

Imperiul lui Niculae s-a construit pe spatele celor şase combinate chimice pe care le deţine. În prezent, doar două mai sunt deschise, din cauza preţului mare al gazului, care contează în proporţie de 70% în costurile fabricilor. Din cei 7.000 de salariaţi care lucrau în fabricile lui Niculae, în prezent nu mai sunt decât 1.500.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi mijlocii (CNIPMMR)

"Orice scădere de impozite este un lucru pozitiv pentru economie. Atâta timp cât nu apar mai târziu altele care să compenseze golurile bugetare lăsate de această relaxare fiscală. Ea va avantaja mai mult firmele cu un număr mare de personal. Este un stimulent extraordinar pentru cei care vor să facă investiţii în resurse umane şi au un număr mare de angajaţi. Lucrează în acelaşi timp şi ca un revers al majorării destul de recente a fiscalităţii pentru marile firme. Şi vorbesc despre taxa pe stâlp", a spus Ovidiu Nicolescu pentru ECONOMICA.NET.

Vedeţi aici mai multe opinii

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO