De câţi giganţi e nevoie să te baţi cu maşina nemţească

După ce a rezistat mai multă vreme avansurilor concurentului său Fiat, PSA Peugeot Citroen ar putea în final să accepte o alianţă cu producătorul italian. Alianţa a devenit cam singura posibilitate a francezilor pentru a mai rezista în faţa Volkswagen.
Economica.net - sâm, 28 ian. 2012, 08:53

Investiţiile enorme anunţate de Volkswagen şi prezenţa internaţională din ce în ce mai accentuată a producătorului german i-ar putea constrânge pe producătorii mai mici să se alieze pentru a reduce capacităţile excedentare, a-şi creşte volumul de producţie şi a împărţi costurile de dezvoltare, scrie presa franceză.

„Este clar că PSA trebuie să acţioneze la altă scară. De mult timp ezită să ia o decizie referitoare la o alianţă, dar acum nu o mai poate evita” a spus  Philippe Houchois, analist la UBS.

Volkswagen a anunţat investiţii gigantice de 62 de miliarde de euro, pentru dezvoltarea de noi modele în perioada 2011-2016. Mult mai mult decât cele doar 3,7 miliarde care vor fi cheltuite anual de PSA pentru perioada 2008-2011, şi mai mult chiar şi decât cele 26 de miliarde alocate de Fiat şi Chrysler în perioada 2010-2014. Parteneriatul dintre Fiat şi Chrysler s-a făcut în 2009, iar acest lucru a permis mărcii americane să-şi continue existenţa.

Aşadar, dacă alocările pentru investiţii ale celor doi le permit să supravieţuiască în 2012 pe o piaţă europeană cu perspective destule de sumbre, pe termen lung se pot trezi în poziţia de perdanţi în cursa tehnologică ce caracterizează piaţa auto, pentru că nu au o masă critică suficientă.

În acest context, administratorul Fiat, Sergio Marchionne, a reluat la salonul auto de la Detorit ideea unei alianţe între cei doi producători. Ideea sa: Europa are nevoie de un nou gigant capabil să rivalizeze cu Volkswagen, care are deja o cotă de piaţă de peste 23% pe bătrânul continent. În comparaţie, PSA deţine doar 12,4% şi 7%. Marchionne a precizat că nu au fost demarate discuţii, dar că va fi receptiv la ideea unei alianţe cu grupul francez.

Din momentul creării sale, în 1976, când Peugeot a preluat Citroen, PSA a legat mai multe parteneriate punctuale, referitoare la anumite tehnologii sau modele, dar nu a mers niciodată mai departe. Cu toate că ideea are destui oponenţi în Franţa, există şi câteva complementarităţi: Peugeot 308 şi Citroen C4 ar permite celor de la Fiat o poziţie mai bună pe segmentul compactelor, în timp ce Panda ar completa oferta francezilor pe segmentul citadinelor.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...