De ce eşuează recrutările. Ce spun angajatorii şi recrutorii

Citeşte în ECONOMICA.NET rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Antal International, jucător mare pe piaţa de executive search, la nivel internaţional, care investighează motivele pentru care recrutările eşuează.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 08:14
De ce eşuează recrutările. Ce spun angajatorii şi recrutorii

Firma de executive search Antal International a realizat recent sondaj de opinie în care şi-a întrebat headhunterii şi angajatorii pentru care aceştia recrutează de ce eşuează recrutările. Sondajul a fost realizat în cele 27 de birouri Antal din lume. Iată, în continuare, motivele pentru care recrutările sunt un eşec, din perspectiva angajatorilor şi a celor angajaţi să recruteze.

De ce eşuează recrutările. Ce spun angajatorii
 
Recrutorul nu caută omul potrivit în interiorul companiei.
Cei mai potriviţi candidaţi pentru posturile ofertate de companie activează deja în companie, spun angajatorii intervievaţi.
De regulă, recrutorii caută candidaţi pentru un post în afara companiei, şi după un proces de recrutare lung şi scump, identifică oamenii potriviţi pentru post. Între timp, angajatorii ajung la concluzia că au deja în companie un om cel puţin la fel de bun ca cel identificat de recrutor şi, în final, suspendă unilateral procesul de recrutare, ajungând la concluzia că recrutorul a consumat inutil resursele recrutând din afara companiei, când omul potrivit lucra acolo, de la început.

Headhunterii conduc procesul de recrutare mecanicist: caută omul care a  făcut exact acelaşi job, în acelaşi tip de companie ca cea pentru care recrutează şi nu mai iau în calcul candidaţi care vin alte zone de activitate, dar care ar compensa cu potenţialul şi creativitatea lor şi ar putea face performanţă în postul ofertat.

Recrutările eşuează pentru că anunţurile de recrutare sunt scrise prost.
În cele mai multe anunţuri de recrutare se caută super-oameni care au experienţă, studii, abilităţi pe care cu greu le poţi găsi la un singur om. Candidaţii care s-ar potrivi în realitate pentru job renunţă să mai aplice când văd lunga listă de exigenţe impuse de angajator.

În cealaltă extremă se află anunţurile de recrutare formulate într-atât de vag încât deschid calea unei avalanşe de CV-uri, foarte multe dintre ele total nepotrivite pentru jobul pentru care se recrutează.

Recrutarea eşuează când managerii direct responsabili pentru poziţia ofertată nu vin la interviul de angajare realizat cu candidaţii dn lista scurtă selectată de recrutor.

Recrutarea eşuează când managerul se grăbeşte să-l angajeze pe primul candidat pe care-l găseşte interesant pentru poziţia ofertată, în urma interviului de angajare. În acest fel, le refuză şansa de a dovedi că sunt oamenii potriviţi pentru post celorlalţi candidaţi selectaţi de recrutor pe lista scurtă.

Angajatorii spun că procesul de recrutare eşuează pentru că o parte dintre candidaţii valoroşi abandonează competiţia pe traseu, odată ce află cât de lung şi complex e procesul de recrutare: mult mai multe interviuri şi teste de verificare decât s-ar fi aşteptat.

Cele mai des întâlnite motive pentru care recrutările eşuează. Iată ce spun recrutorii

59% dintre recrutorii intervievaţi susţin că recrutările care trenează de prea multă vreme sunt sortite eşecului.
41% dintre recrutori au spus că recrutările eşuează din cauza clienţilor care nu au definit clar şi exhaustiv ce profil de candidat caută.
În aceeaşi măsură, recrutările eşuează din cauza clienţilor care au aşteptări nerealiste în ceea ce priveşte candidatul căutat: fie că au aşteptări nerealiste legate de experienţa şi certificările candidatului căutat, în raport cu potenţialul pieţei în domeniul respectiv şi în momentul recrutării, fie că au aşteptări mult prea mari de la candidatul căutat, în raport cu salariul dispus să îl ofere.

33% dintre recrutori spun că recrutările eşuează din cauza celor plătiţi să recruteze care nu înţeleg exact ce vrea şi caută clientul.
În aceeaşi măsură, recrutorii spun că schimbările care apar pe parcursul procesului de recrutare – de la cerinţele postului, la îngheţarea bugetului alocat – sunt responsabile de eşecul recrutării.

Motive care contribuie în mai mică măsură la eşecul recrutării vizează criza de talente din multe domenii, posibile conflicte apărute între client şi recrutor, prin pasarea responsabilităţii integral pe cine a recomandat candidatul, nu pe cine l-a angajat.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...