De ce nu vrea Ministerul Finanţelor să emită obligaţiuni de stat accesibile pentru toţi românii

Ministerul Finanţelor nu permite accesul românilor la obligaţiuni de stat, de teama depăşirii limitei maxime a deficitului bugetar, potrivit lui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Analiştii pieţei de capital spun că o ofertă publică de titluri de stat la valori nominale mici, accesibile, ar avea un mare succes, contribuind şi la dezvoltarea Bursei.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 ian. 2014, 22:02
De ce nu vrea Ministerul Finanţelor să emită obligaţiuni de stat accesibile pentru toţi românii

Micii investitori şi în general toţi românii care ar dori să economisească plasând bani, ca odinioară prin CEC,  în obligaţiuni de stat ieftine, vor mai avea de aşteptat, în ciuda cererii apreciabile semnalate de analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET, mai ales pentru obligaţiuni emise pentru finanţarea de autostrăzi.

„Sistemul fiscal nu permite o astfel de ofertă publică dacă va afecta deficitul bugetar. Pentru autostrăzi există varianta parteneriatului public privat”, a răspuns Liviu Voinea, ministrul delegat pentru bugetul de stat, la o întebare a ECONOMICA.NET, după ceremonia de deschidere a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de miercuri.

Emisiunile de titluri de stat urmăresc refinanţarea deficitului, a mai justificat oficialul opoziţia guvernului, care nu ia în calcul o ofertă publică de obligaţiuni de stat accesibile nici char dacă este făcută în scopul refinanţării deficitului, adică fără o dedicaţie precisă.

Limita de deficit bugetar convenită cu organismele internaţionale este de 3% din PIB.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă, totuşi, demersurile pentru a convinge Guvernul să-şi facă accesibile  titlurile de stat.

În prezent, la BVB se pot tranzacţiona doar obligaţiuni de stat cu o valoare de 10.000 de lei / titlu, accesibile doar băncilor şi fondurilor de investiţii.

Cele mai mari fonduri de investiţii româneşti, accesibile însă micilor investitori, au de mai mulţi ani un mare succes la public pentru că investesc în titluri de stat.

Liderul pieţei, fondul mutual Erste Bond Flexible Ron (fost BCR Obligaţiuni), administrează  o avere de aproape 5,8 miliarde de lei pentru 116.000 de investitori.

Analiştii şi brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET au confirmat succesul unei emisiuni de titluri de stat ieftine, de câteva miliarde de lei, pentru declanşarea construcţiei unui segment de autostradă  esenţial pentru dezvoltarea României. 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia raportează cel mai mare număr de infectări cu Covid-19 de la sfârşitul lunii martie
Rusia a raportat duminică 20.303 de noi cazuri de infectări cu virusul care produce COVID-19, cel mai ridicat astfel de număr înregistrat de la sfârşitul lunii martie, transmite Reuters,......
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti
Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că ...
Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații de urbanism sau amenajarea teritoriului
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și fără documentații ...
Stațiile de încărcare a mașinilor electrice vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei ...
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Trafic îngreunat pe A2 în apropiere de Cernavodă; s-au tamponat cinci maşini
Traficul rutier este îngreunat, duminică, pe A2 Bucureşti - Constanţa, pe sensul către Capitală, la kilometrul 162, ...