De ce nu vrea RCS&RDS să lanseze 4G. La ce să se aştepte clienţii în 2014

Deşi operatorii majori au lansat servicii 4G LTE, iar la anul vor extinde acoperirea prin intermediul noilor licenţe, RCS&RDS, jucătorul cu numărul patru de pe piaţa internetului mobil, va continua să dezvolte reţeaua 3G prin intermediul frecvenţei de 900 Mhz pe care a câştigat-o în urma licitaţei ANCOM de anul trecut.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 21:06
De ce nu vrea RCS&RDS să lanseze 4G. La ce să se aştepte clienţii în 2014

“În acest moment avem o acoperire 3G de peste 70% din populaţia României şi undeva la 40% din teritoriu şi asta pentru că operăm în banda de 2Ghz, iar de la anul, când vom avea şi banda de 900 Mhz, vom creşte semnificativ aria de acoperire şi vom investi astfel încât vocea mobilă şi datele mobilă să aibă un grad de acoperire cât mai mare”, a declarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Potrivit acestuia, RCS&RDS vrea să exploateze potenţialul 3G astfel încât viteza medie pe utilizator sa crească. “În 2014 nu o să lansăm încă internet prin intermediul tehnologiei 4G LTE. Vrem să creştem acoperirea, iar anul viitor vom investi în acoperirea în bandă de 900 Mhz, iar ca şi procent de creştere din acoperirea actuală vom avea cu cel puţin 20 – 30 % mai mult. Oferim în acest moment viteza de conectare de 21.6 Mbps în două oraşe, viteză care urmează să o creştem, iar în Bucureşti avem o viteză de 14.4 Mbps”, a mai spus Popoviciu.

Acesta ne-a mai explicat că viteza de acces a unui utilizator nu este dată de tehnologia la care se leagă ci, ca şi în cazul internetului fix, este vorba de densitata de trafic la un anumit număr de utilizatori. “Tehnologia 3G poate în momentul de faţă să ofere utilizatorilor o viteză de conectare de până la 70 – 80 de Mbps. Viteza aceasta este cea pe care o anunţă toţi operatorii şi producătorii, dar ea este pe un punct de acces, pentru o mai bună experienţă de download este nevoie de număr suficent de puncte de acces prin care se crează o densitate de trafic”, a mai declarat directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

RCS&RDS lansează abonamentul de internet cu viteză de 1.000 Mbps

Datorii prea mari?

Anul trecut, datoriile RCS&RDS se ridicau la 835 de milioane de euro, potrivit raportului de pe Ministerul de Finanţe. Raportat la cifra de afaceri, gradul de îndatorare al companiei este de aproximativ 100%, iar în această vară Adunarea Acţionarilor a aprobat contractarea unui alt împrumut.

Întrebat despre gradul de îndatorare şi bonitatea în faţa băncilor, Valentin Popoviciu ne-a declarat:“Întotdeauna ne finanţăm şi ne refinanţăm periodic. Deocamdată nu am avut probleme din punct de vedere al finanţării din partea băncilor, iar pentru noi este important să avem fondurile pentru a dezvolta serviciile şi reţeaua pentru utilizatorii noştri. Întotdeauna am fost pe un trend pozitiv şi ascendent şi am reuşit să aducem servicii prin investiţiile pe care le aducem şi prin împrumuturi astfel încât să creştem utilizarea şi numărul de clienţi”

Referitor la politica preţurilor şi modul prin care se susţin investiţiile acesta ne-a explicat: “Avem suficiente resurse să susţinem creşterea şi intotdeauna suntem foarte atenţi la preţuri astfel încât ele să fie ceea ce utilizatorii îşi permit astfel încât să fie şi accesibile pe scara largă. Se poate vedea că de când am început televiziunea prin cablu şi ulterior celelalte servicii am păstrat un trend pozitiv pentru utilizator şi nu am fost cei, chiar din poziţia de lider de piaţă, care au crescut preturile şi să facem un produs greu accesibil”.

RCS&RDS este cel mai mare operator de retransmisie a canalelor TV atât prin cablu cât şi satelit cu peste 3 milioane de clienţi. Compania mai este lider şi pe piaţa serviciilor de internet fix cu peste 1.2 milioane de conexiuni, iar pe segmentul internetului mobil 3G are în portofoliu peste 320.000 de SIM-uri active.

Operatorul oferă în acest moment cea mai mare acoperire la internetul fix cu viteză de conectare de 1.000 Mbps în peste 150 de localităţi unde operează.

Anul trecut RCS&RDS a avut o cifră de afaceri de peste 465 de milioane de euro cu un profit net de aproximativ 20 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
VIDEO – Putin proclamă oficial anexarea a patru provincii ucrainene şi cere Kievului să înceteze imediat ostilităţile – Update
VIDEO – Putin proclamă oficial anexarea a patru provincii ucrainene şi cere Kievului să înceteze imediat ostilităţile ...
Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a......
România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia oferă ajutor pentru majorarea livrărilor de gaze azere spre Europa
România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia oferă ajutor pentru majorarea livrărilor de gaze azere spre Europa
Operatorii reţelelor de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia au propus transportarea cantităţilor suplimentare ...
Băncile UE au nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral cerinţele privind capitalul – EBA
Băncile UE au nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral cerinţele privind capitalul – EBA
Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral, ...
Rădulescu, BT: România poate să fie în primele 10 economii la nivelul UE, până la finalul deceniului
Rădulescu, BT: România poate să fie în primele 10 economii la nivelul UE, până la finalul deceniului
România poate să fie în primele 10 economii până la finalul deceniului la nivelul Uniunii Europene din perspectiva PIB-ului ...