De ce s-a scumpit RCA? Asiguraţii Astra produc daune de 2,5 milioane euro pe lună în străinătate

Cu o frecvenţă de 500 de accidente/lună şi o daună medie de 3.683 euro, până în luna august 2016 s-ar strânge un cuantum de 21,8 milioane de euro pe care trebuie să îi plătească Biroul de Carte Verde în contul asiguraţilor Astra care circulă în străinătate. Fondul de Carte Verde al BAAR este de 15 milioane de euro. Şi nu vorbim de daune extraordinare (rezerva iniţială de daună în cazul accidentului din Germania este de 1,5 milioane de euro).
Gabriela Ţinteanu - mie, 16 dec. 2015, 21:59
De ce s-a scumpit RCA? Asiguraţii Astra produc daune de 2,5 milioane euro pe lună în străinătate

Circa 1.500 de accidente produse de românii cu RCA la Astra în străinătate au adus daune de plată de aproximativ 8 milioane de euro pentru Biroul Carte Verde din România. Cifrele sunt valabile doar pentru ultimele trei luni, de când s-a solicitat falimentul Astra până în prima săptămână din decembrie. Potrivit răspunsurilor oferite de Ioan Matei, directorul Oficiului Juridic al BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto din România – toţi asigurătorii autorizaţi să emită RCA Carte Verde) “În perioada 01.09.15 – 09.12.15 la sediul BAAR s-au primit un număr de 1.474 cereri de despăgubire pentru dosarele Astra în valoare totală de 7.832.270,26 euro din care au fost achitate un număr de 388 de cereri în valoare de 3.445.324,52 euro”. Dauna medie pentru dosarele Astra din străinătate este de 3.638 euro, din calcul mediei fiind eliminate extremele.

Reprezentanţii BAAR au precizat că pentru daunelor care vor fi produse de asiguraţii Astra în perioada 1.09 2015 – 31.08. 2016, BAAR a încheiat un contract de reasigurare. “Pentru daunele care s-au produs deja anterior datei de 01.09.2015, există din câte ştim, contracte de reasigurare încheiate de Astra. În baza acestor contracte de reasigurare, BAAR respectiv Astra, vor suporta daunele doar până la nivelul de 500.000 euro/eveniment. Peste acest nivel, despăgubirile vor fi preluate de reasigurări”, precizează Ioan Matei.

Găurile Astrei vor fi acoperite de piaţa de asigurări din România, Ungaria şi Slovenia

Cât priveşte felul în care asiguraţii Astrei Asigurări de la subsidiarele din străinătate, una în Ungaria, alta în Slovacia şi un birou teritorial în Germania, putem comenta doar faptul că ţeapa dată de Dan Adamescu pieţei interne de asigurări s-a extins şi în străinătate. Astfel, dacă în România, societăţile de asigurări care contribuie cu o cotă parte din primele brute subscrise pe zona auto la BAAR, vor plăti acum daunele provocate de clienţii Astra în timpul deplasării în străinătate şi asigurătorii din ţările respective vor contribui la rândul lor la plata daunelor pentru clienţii Astra.

“Ţinând seama de faptul că BAAR are competenţe şi acţionează doar în cadrul Sistemului Carte Verde, putem da un răspuns doar cu privire la daunele care implică asigurări de tip Carte Verde. Astfel, aşa cum BAAR, în calitatea sa de Birou naţional în România va prelua răspunderea pentru daunele provocate de asiguraţii Carte Verde ai Astra din România în celelalte state membre ale sistemului, tot aşa şi Birourile naţionale din statele în care au funcţionat sucursalele Astra, vor prelua răspunderea pentru asiguraţii Carte Verde ai acelor succursale. Nu ştim care va fi tratamentul care va aplicat cazurilor de daune pentru accidentele produse de asiguraţii sucursalelor Astra pe teritoriul statelor în care aceste sucursale au funcţionat”, subliniază Ioan Matei.

Rezerva iniţială de primă pentru accidentul din Germania este de 1,5 milioane de euro

În plus, în contul accidentului din noiembrie din Germania în cadrul căruia un camion care avea RCA la Astra s-a ciocnit cu un tren, rezerva iniţială de primă ar fi fost stabilită la 1,5 milioane de euro, aprope 50% urmând a fi plătită din reasigurarea încheiată de Biroul de Carte Verde de la noi. Partea proastă este dată de faptul că accidentul s-a soldat cu doi morţi şi 24 de răniţi, iar daunele morale vor apărea mai târziu, chiar şi peste doi ani, după cum spun surse din piaţă. În plus, “cererile de daună pot apărea chiar şi din partea statului german în contul minutelor de întârziere ale trenurilor din cauza accidentului menţionat”, după cum precizează un specialist din piaţa asigurărilor.

Iar cererile de despăgubire continuă să curgă, Biroul Român de Carte Verde fiind obligat să achite daunele şi abia apoi să se îndrepte către Astra Asigurări, eventual către Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA). Neachitarea acestor daune ar atrage după sine eliminarea României din sistemul Carte Verde care ne permite să circulam cu maşina în ţările europene.

De altfel, fondul Carte Verde din cadrul BAAR este de aproximativ 15 milioane de euro, dar cu o rată a despăgubirilor care poate depăşi 2,5 milioane de euro pe lună este problematic cât timp va ajunge acest fond pentru plata daunelor produse de asiguraţii Astra în străinătate.

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară estima în luna septembrie că daunele din urma falimentului Astra vor fi de circa 700 de milioane de lei, iar cei circa un miliard de lei din visteria FGA ar fi suficienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi în funcţia de preşedinte al său, pentru ...
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Tradesilvania, companie românească de investiții în criptomonede și gestionare de asseturi digitale, anunță înregistrarea ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii de la Unilink, într-o tranzacție care va naște cel mai mare vânzător de asigurări din regiune
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii ...
Consiliul Concurenței anunță că analizează preluarea Safety Broker, cel mai mare intermediar de asigurări din România ...