De ce sa cumperi acţiuni Electrica, în cadrul primei privatizări a anului

Oferta de vânzare pe bursă a 51% din acţiunile statului la Electrica, unul dintre cei mai importanţi jucători ai sectorului de distribuţie, furnizării energiei electrice şi a serviciilor energetice din România, începe în două săptămâni, pe 10 iunie. Merită să cumperi?
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 08:51
De ce sa cumperi acţiuni Electrica, în cadrul primei privatizări a anului

 

La preţul potrivit, ofertele publice iniţiale (IPO) ale companiilor de stat au reprezentat oportunităţi foarte bune pentru cei care caută să îşi diversifice plasamentele, renunţând la siguranţa, uneori iluzorie, a depozitelor bancare în schimbul posibilităţii de a-şi spori câştigurile. Mai ales că, potrivit ultimelor date publicate de BNR, există circa 29 de miliarde de euro în depozite la băncile din ţară.

Dacă analizezi cele patru mari oferte publice ale unor companii de stat –Translectrica, Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz– imaginea este una atractivă. Mai precis, un investitor care ar fi cumpărat acţiuni în cadrul celor patru privatizări ale companiilor din energie ar fi avut o medie a câştigurilor de 32,75%, potrvit calculelor casei de brokeraj Tradeville.

Astfel, de la listare şi până astăzi, investitorii Transgaz s-au bucurat de un randament brut cumulat de peste 67%, în timp ce aceia care au cumpărat acţiuni în IPO Transelectrica au avut câştiguri brute de peste 47%. Cine a subscris la discountul maxim din oferta Romgaz a obţinut un profit brut de circa 20%. Dacă adăugăm şi dividendul distribuit, obţinem un total de 27% în şase luni. În schimb, dacă ar fi ţinut banii în depozite bancare ar fi realizat cel mult un câştig de 2% (la o dobânda anuală de maximum 4%).

Citeşte şi 

Pe Forex se pot pierde bani. Care sunt cele mai frecvente greşeli

Pentru cei ce au subscris în IPO-ul Nuclearelectrica situaţia nu este, în prezent, tocmai favorabilă, ei înregistrând o pierdere cu puţin peste 10%. Deşi evoluţia negativă post listare a acţiunilor Nuclearelectrica ar putea crea nervozitate în rândul investitorilor, aceştia trebuie să aibă o privire de asansamblu asupra portofoliului şi să ia în considerare atât riscurile cât şi orizontul investiţional. Pe termen scurt, pot apărea situaţii care să genereze pierderi, însă cei care au un plan de învestire pe câţiva ani,  pe care îl respectă riguros, timpul ar putea fi un mare aliat. Atâta timp cât investeşti într- un portofoliu diversificat compus din companii solide, cu un management profesionist şi care au un obiect de activitate bine aşezat, chiar şi o criză de genul celei din 2008 – 2009 nu va afecta obiectivele de economisire pe termen lung. Statisticile realizate pe perioade foarte lungi arată că investiţiile în acţiuni au şanse foarte mari să producă randamente net superioare celor în obligaţiuni de stat sau depozite garantate, incluzând şi riscul suplimentar asumat.

Cum şi de unde se pot cumpără acţiuni?

Pot cumpără acţiuni în cadrul ofertei persoane care au un cont de investiţii la bursă, dar şi cele care nu au mai investit niciodată la bursă până acum. Aceştia din urmă trebuie să îşi aleagă UN BROKER AUTORIZAT  la care să-şi deschidă un cont de tranzacţionare. Operaţiunea este simplă şi se poate face şi online.

Pentru că primii 10,000 de investitori vor avea subscrierea garantată, potrivit declaraţiilor oficialilor, este indicat să se aleagă brokerul şi să se adune toate informaţiile înainte de 10 iunie.

Brokerul este de ajutor pentru o evaluare justă a companiei („fair value”) sau un preţ ţintă pentru acţiuni, asistenţă în deschidere de cont, precum şi răspunsuri la întrebările legate de această listare.

Citeşte şi 

Cum să plasezi inteligent bani la Bursă: soluţii pentru toate tipurile de investitori

Atuurile Electrica

Electrică este unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul distribuţiei, furnizării energiei electrice şi serviciilor energetice din România. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe mai mult de 120 ani. Compania asigura servicii de calitate unui spectru larg de clienţi: consumatori casnici, industriali şi agenţi economici. Desfăşurând activităţi la nivel naţional, S.C. Electrică S.A. deserveşte aproximativ 3,5 milioane de clienţi.

Pentru a primi un raport de evaluare a companiei, accesează acest link.

Articolul este realizat cu ajutorul casei de brokeraj Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...