Cum ajunge să se prăbuşească un miliardar

Forbes îl plasa pe multi-miliardarul brazilian Eike Batista printre cei mai influenţi oameni din finanţele lumii, inclusiv datorită averii lui de peste 30 de miliarde de dolari. El era al 8-lea cel mai bogat om din lume, potrivit topului pe 2012. Scăderea preţurilor metalelor, deciziile greşite şi „lenea subită" a economiei braziliene au fost cauzele tehnice care l-au transformat pe Batista într-un exemplu de prăbuşire. Cauzele fundamentale sunt însă de altă natură şi sunt valabile şi pentru averi incomparabili mai mici, spune un analist de la Amazon BuyVIP.
Economica.net - joi, 15 aug. 2013, 21:04
Cum ajunge să se prăbuşească un miliardar

Eike Batista a fost auzit de mai multe ori pretinzând că, înainte de 2015, îl va detrona pe cel mai bogat om din lume, mexicanul Carlos Slim, din vârful topului.

Între timp, averea lui  Batista  a scăzut de 150 de ori. De ce? Ce s-a întâmplat? se întreabă analistul Andreas von der Heydt, manager la Amazon BuyVIP şi fondator al ConsumerGoodsClub.com.

Miliardarul brazilian Eike Fuhrken Batista, născut în 1956, şi-a făcut miile de milioane de dolari din minerit, petrol şi gaze naturale. Holdingul său, EBX, avea cinci mari companii la bursă: MMX (minerit), MPX (energie), OGX (petrol şi gaze), LLX (logistică), şi OSX (servicii offshore şi echipamente).

Analiza rece notează: „conducerea greşită a companiei OGX Petroleo & Gas Participacoes a dus la ratarea ţintelor şi a declanşat vânzărea panicată a acţiunilor companiei la bursă„, spune Andreas von der Heydt.

Investitorii se îndoiau că Batista va putea plăti datoriile pe termen scurt de 45 de milioane  de dolari. Compania datora 3,6 miliarde de dolari pe următorii 10 ani. Moody’s a coborât rating-ul companiei până la gradul numit „gunoi” (junk, în jargonul bursei).

Batista a primit lovitura de graţie de la un fond de investiţii din Abu Dhabi, care a convertit participaţii de 2 miliarde de euro în companiile magnatului în titluri de credit.

Valabil pentru muritori

Dincolo de datele tehnice ale „căderii epice a miliardarului Batista şi de greşelile  de management, deficienţele personale ar putea fi chiar mai relevante, inclusiv pentru cei a căror valoare este foarte departe de un milion”, notează analistul în articolul său distribuit prin LinkedIn.

Iată cele trei mari erori ale lui Batista din care putem învăţa cu toţii, potrivit managerului de la Amazon.

Stabileşte obiective care au sens

Să-ţi doreşti să devii cea mai bogată persoană de pe planetă poate fi important, dar este cu atât mai fără sens cu cât ai deja 30 de miliarde de dolari.

„Pe cine (dintre colaboratori, n.r.) ai mai putea motiva cu o astfel de ţintă? Pe cine vrei să impresionezi? De ce valoare adăugată ar putea beneficia afacerile tale şi lumea întreagă, doar pentru că tu ai ajuns cel mai bogat de pe planetă?”

Sunt întrebările prin care se măsoară, de obicei, absurditatea lăcomiei.

Eficienţa modestiei

„Cercetările sugerează că modestia (humility, în original, n.r.) este o calitate a liderilor de succes pe termen lung. De exemplu, Jim Collins a constatat că smerenia este o trasătură care îmbunătățește eficiența conducerii. Include conștientizare, empatie, deschidere”, spune Andreas von der Heydt.

Arată blândețe și modestie, evită aroganţa – sună în continuare sfatul. Este în neregulă să fii mândru de tine şi de realizările tale. Nu uita, totuși, că nu eşti singura cauză a succesului. Există mulți alți contribuitori, cărora merită să le arăţi respectul.

Credibilitatea

Orice întreprindere, că este o companie sau nu, implică mai multe părţi interesate: acţionari, management, salariaţi, furnizori, beneficiari, creditori.

În cazul Batista, părțile interesate şi-au pierdut încrederea în el. Credibilitatea a fost unul dintre activele sale cele mai importante, deoarece el a construit părți vaste ale conglomeratului său pe datorie. Când nu a mai putut livra rezultatele promise, pierderea încrederii a coincis cu începutul sfârşitului, mai ales că piețele erau extrem de sensibile și de volatile.

A urmat o reacție în lanț vicios: odată ce Batista a pierdut încrederea părţilor interesate într-o zonă, toate celelalte au repetat istoria.
Şi când și-a exprimat regretul că şi-a listat companiile la bursă, Batista a arătat că nu a înţeles nimic.

„Batista ar putea fi considerat cel mai mare Icar a timpurilor moderne”, consideră analistul de la Amazon.

Potrivit mitologiei grecesti, Icar a încercat să scape din Creta, cu aripile din pene şi ceară pe care i le construise tatăl său. Lucurile au mers bine până când succesul l-a făcut arogant şi a ignorat sfatul de a nu zbura prea aproape de soare. A făcut-o, ceara aripilor sale s-a topit şi el s-a înecat în mare.

Eike Fuhrken Batista, născut în 1956, mai are 200 de milioane de dolari cu care poate încerca o nouă abordare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...