1EUR = 4.8742 RON | Bucureşti 6 º

News

De la 1 decembrie asiguraţii la sănătate îşi pot face analizele decontate de Casa de Asigurări oriunde în ţară UPDATE

Începând cu data de 1 decembrie, oamenii asiguraţi la sănătate îşi pot face analizele de laborator decontate de Casa de Asigurări (CAS) oriunde în ţară, indiferent de CAS cu care are contract medicul prescriptor, se arată într-o Hotărâre adoptată de Guvern. CNAS şi-a asumat încă din anul 2018 că va implementa această măsura, dar abia acum a reuşit să o pună în aplicare. 

Update, 26 noiembrie

E oficial. Începând cu 1 decembrie 2020, furnizorii de servicii efectuează investiţii paraclinice pe baza biletului de trimitere, indiferent de Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul care l-a eliberat, se arată în Hotărârea nr. 1007 provind modificarea şi completarea anexei nr. 2 la HG nr. 140 din 2018, publicată joi, 26 noiembrie, în Monitorul Oficial nr. 1140.

 

Ştirea iniţială din 24 noiembrie

Începând cu data de 1 decembrie 2020, asiguraţii la sănătate îşi pot face analizele de laborator prescrise de medic oriunde în ţară, indiferent de Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul prescriptor, potrivit unei Hotărâri de Guvern. Măsura a fost anunţată de CNAS încă din anul 2018, dar implementarea ei în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a fost sistematic amânată până acum. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici: 

Abia din iulie românii ar putea să ia medicamentele decontate de la orice farmacie din ţară. CNAS propune a opta amânare a acestei măsuri

  • Spre comparaţie, în prezent, asiguraţii la sistemul asigurărilor sociale de sănătate îşi pot face analizele medicale de laborator, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, doar la furnizorii aflaţi în contract cu Casa de Asigurări a medicului prescriptor. Aceasta înseamnă că pacienţii al căror medic de familie e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti îşi pot efectua analizele de sânge decontate doar la laboratoare aflate în contract cu această Casă de Asigurări de Sănătate.

Ca urmare a implementării acestei schimbări în PIAS, furnizorii de servicii paraclinice care au două contracte, respectiv cu Casa de Asigurări de Sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate și autorizate, dar şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură Casă de Asigurări de Sănătate, pentru care vor opta. Va fi redusă astfel birocrația din sistem, prin eliminarea evidențelor distincte și a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte, spune CNAS.

"Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile paraclinice recomandate de medicii specialiști. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm același regim de utilizare și pentru prescripțiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul țării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope", a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Vă reamintim că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2020 se numără și biletele de trimitere pentru specialitățile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an, fondurile alocate pentru investigații paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

De asemenea, pentru a înlesni accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienților diagnosticați  cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, conform HG nr. 820/2020 din 1 octombrie 2020, a fost reglementată decontarea acestor investigații la nivelul valorii realizate.
Investigațiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni. Medicul poate decide, după caz, realizarea  investigațiilor în regim de urgență sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice.

Hotărârea adoptată marţi de Guvern, prin care se fac schimbările enumerate mai sus, modifică și completează anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO