De la 1 ianuarie 2015, se vor produce doar maşini Euro 6. Ce se va întâmpla cu stocurile de maşini Euro 5

EURO 6. De la la începutul anului viitor, se vor produce doar autoturisme care să respecte norma de poluare euro 6. Maşinile noi cu motoare euro 5 vor putea fi vândute până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 31 august 2015. Norma Euro 6 impune limite mai drastice mai ales pentru oxizii de azot.
Adrian N. Ionescu - mie, 27 aug. 2014, 21:03
De la 1 ianuarie 2015, se vor produce doar maşini Euro 6. Ce se va întâmpla cu stocurile de maşini Euro 5

MAŞINI EURO 6. Producătorii auto nu vor mai putea să-şi omologheze tipurile noi de motoare pe care le pun în fabricaţie de serie, începând cu 1 septembrie 2014, decât dacă respectă norma Euro 6 . Începând de la 1 ianuarie 2015, nu vor mai putea fi produse autovehicule, decât dacă au motoare Euro 6, potrivit Regulamentului 459/2012, aprobat de Parlamentul European, şi Ordinului ministrului Transportului şi Infrastructurii (din România) nr 1.254 din 27 iulie 2012.

Norma Euro 6 prevede reducerea drastică a noxelor emise de motoarele vehiculelor cu masă mai mică de 2.610 kg: pentru motoarele pe benzină până la limita de 60 mg / km de oxizi de azot şi pentru motoarele diesel până la 80 mg/km (adică o reducere suplimentară de peste 50 % faţă de norma Euro 5).

Emisiile combinate de hidrocarburi şi oxizi de azot provenite de la vehiculele diesel vor fi, de asemenea, reduse, pentru a fi limitate la 170 mg/km, cu 26% mai puţin decât la Euro 5.

Marii producători auto s-au declarat deja pregătiţi pentru schimbare. Şi Dacia a declanşat la începutul anului proiecte de investiţii de 38 de milioane de euro, pentru a produce maşini cu motoare Euro 6. Producătorii europeni, mai ales cei germani, oferă încă de anul trecut motoare euro 6.

Între super-oferte şi vânzări „pe nişe”

Potrivit reglementărilor, peste un an (la 31 august 2015), nu se vor mai putea cumpăra autovehicule cu motoare Euro 5, astfel încât producătorii auto vor dori să scape cât mai repede de maşinile echipate cu acest tip de motoare. Se face astfel loc ofertelor aparent avantajoase pentru maşini euro 5.

În plus, producătorii vor încerca să-şi recupereze cât mai repede investiţiile făcute pentru trecerea la motoare Euro 6, astfel încât devin probabile oferte la preţuri reduse.

„Oferta cu reducere de preţ este o soluţie, dar mai sunt şi alte soluţii. Există nişe şi pieţe care nu trebuie să respecte reglementările UE şi, vă asigur, toţi producătorii şi-au luat toate măsurile, iar situaţia este urmărită farmaceutic: câte maşini s-au vândut, câte au rămas, cum şi unde se vor vinde”, a declarat Constantin Stroe, vicepreşedinte Automobile Dacia, pentru ECONOMICA.NET.

Pe de altă parte, dacă cumpărătorii vor fi tentaţi să dea curs ofertelor mai bune pentru achiziţia de maşini euro 5, este posibil să plătească mai mult pe partea cealaltă. Când norma euro 6 va fi obligatorie, sistemele de taxare ar putea penaliza înmatricularea de maşini euro 5, după sistemul actual: taxa de poluare este mult mai mică în cazul înmatriculării unui autoturism euro 5 decât cea aplicată pentru un autoturism euro 4.

De asemenea, producătorii de carburanţi se vor confrunta cu o nouă provocare, aceea de a-şi adapta produsele la noile motoare.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...