Ministrul Comunicaţiilor promite: De la finalul anului viitor veţi putea plăti toate taxele online

Cozile la ghişeele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală pentru plata taxelor şi impozitelor vor fi doar o amintire la finalul anului 2015, când totul va putea fi plătit online, spune ministrul Societăţii Informaţionale, Răzvan Cotovelea, cel care, recent, a catalogat drept "o mizerie" ce se întâmplă în sediile Fiscului.  
Economica.net - mar, 08 apr. 2014, 09:16
Ministrul Comunicaţiilor promite: De la finalul anului viitor veţi putea plăti toate taxele online

“A fost foarte comentată declaraţia mea apropo de eficientizarea plăţii taxelor şi impozitelor. Este un lucru real, trebuie să modernizăm sistemul şi avem soluţii. Deja am avut o primă întâlnire cu şeful ANAF-ului şi ministrul Finanţelor Publice şi am identificat 70 de milioane de euro, un împrumut din partea Băncii Mondiale, împrumut care vine şi consolidează infrastructura de IT la nivelul ANAF-ului. Noi venim complementar cu această intervenţie astfel încât până la finele anului 2015 tot sistemul de plăţi atât pentru persoane fizice cât şi juridice să fie informatizat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Răzvan Cotovelea, ministrul Societăţii Informaţionale.

Potrivit acestuia, în urma întâlnirii celor două părţi s-a decis intensificarea cooperării la nivel tehnic între experţii instituţiilor pentru  stabilirea unui plan de acţiune cu măsuri concrete pentru informatizarea şi  extinderea sistemului de colectare a taxelor si impozitelor. 

„Ştiu în detaliu situaţia de la ANAF pentru că şi eu, la fel ca şi alţi cetăţeni ai României, am fost în situaţia să achit anumite contribuţii ale familiei şi, după 45 de minute, nu am înţeles deloc, sincer vorbind, cum este organizată această instituţie a statului. Este o mizerie ce se întâmplă acolo. Sunt nevoi mari, investiţii financiare care trebuiau realizate până acum, erau angajamente pe care România le-a luat în 2010, lucruri care încă nu funcţionează „, a afirmat recent. Răzvan Cotovelea

Sistemul Naţional Electronic de Plată online a taxelor si impozitelor, ghiseul.ro, va fi extins şi dezvoltat în sensul integrării de noi modalităţi de plată online de tipul internet banking, mobile banking iar plăţile taxelor şi impozitelor să poata fi efectuate atât de către persoane fizice cât şi de către persoane juridice. 

Există proiect de lege

Potrivit lui Răzvan Cotovelea, la nivelul MSI, se află în lucru o propunere de act normativ în acest sens,  care urmează a fi transmisa în scurt timp spre avizare si Ministerului Finanţelor Publice.

Adoptarea acestui act normativ va avea o serie de beneficii, cel mai important fiind scăderea timpului petrecut de către cetăţean şi persoana juridică pentru a achita taxe şi impozite –  durata medie de efectuare a unei plăţi prin intermediul platformei Sistemului Naţional de Plăţi Onlineva fi de maximum 4 minute. De asemenea, vorbim şi despre scăderea costurilor administrative.

La finalul anului 2013, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit că plata comisionului aferent plăţii electronice cu cardul a taxelor şi impozitelor prin intermediul ghiseul.ro să fie suportată de către beneficiarul plăţii, respectiv de instituţiile publice.

În acest moment prin intermediul Serviciului Naţional de Plată Online, lansat în martie 2011, puteţi efectua doar impozite pe proprietăţi şi taxe stabilite de instituţiile beneficiare înrolate în sistem al căror număr este destul de mic, iar plăţile către ANAF nu sunt posibile. Tot prin intermediul ghiseul.ro mai puteţi achita în acest moment amenzi contravenţionale, cu deducerile aferente plăţii în 48 de ore.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...