De la finalul lunii aprilie, vaccinarea ar urma să înceapă şi în cabinetele medicilor de familie – Gheorghiţă

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că, de la sfârşitul lunii aprilie, imunizarea ar urma să înceapă să se facă şi în cabinetele medicilor de familie.
AGERPRES - mar, 23 mart. 2021, 16:21
De la finalul lunii aprilie, vaccinarea ar urma să înceapă şi în cabinetele medicilor de familie - Gheorghiţă

„Ultimul aspect important este legat de demararea pregătirilor în vederea includerii medicilor de familie în campania de vaccinare prin cabinetele proprii de medicină de familie, unde vom distribui vaccinuri de la (…) Johnson&Johnson şi AstraZeneca. Pentru cabinetele medicilor de familie nu vom merge cu programări în platforma de programare. Fiecare medic de familie îşi va evalua lista proprie de pacienţi pe care îi are în arondare, va stabili catagrafia persoanelor respective şi cu prioritate va prelua persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice din listă, aşa încât să putem asigura vaccinarea cât mai rapid a persoanelor de la nivel naţional”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, luni, a trimis către Direcţiile judeţene de sănătate publică evaluarea privind disponibilitatea medicilor de familie de a participa la campania de vaccinare. Termenul pentru centralizarea datelor este sfârşitul lunii martie.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, vaccinarea anti-COVID în cabinetele medicilor de familie ar urma să înceapă la sfârşitul lunii aprilie.

„Noi am propus ca un termen rezonabil sfârşitul lunii aprilie, tocmai pentru că ne dorim să distribuim şi vaccin de la compania Johnson&Johnson şi atunci urmează să recepţionăm primele tranşe de la această companie, însă dacă reuşim (…) să pregătim suficient de bine personalul medical încât să cunoască procedurile, să se cunoască tot circuitul funcţional al pacienţilor, să creăm planul de derulare a activităţilor, pentru că există o particularitate – faptul că persoanele respective nu vor mai fi programate pe platformă şi se va face o programare la cabinetul medicului de familie, (…) cu siguranţă vom da drumul mai devreme acestor activităţi”, a spus preşedintele CNCAV.

Tot în luna aprilie vor fi operaţionalizate şi vor fi demarate activităţile de vaccinare cu centre mobile pentru localităţile care au incidenţă cumulată crescută a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2.

„Vorbim de localităţi din mediul rural, localităţi defavorizate, care nu au medic de familie. În momentul de faţă, se centralizează deja datele care au venit din fiecare judeţ, datele din teritoriu cu aceste localităţi, număr de locuitori şi persoanele care au vârsta de peste 65 de ani”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si: Gheorghiţă: De la 1 aprilie se afişează în platforma de programare tipul de vaccin disponibil în fiecare centru

Te-ar mai putea interesa și
Coface lansează asigurările de garanţii în România pentru companiile care derulează contracte de achiziţii publice
Coface lansează asigurările de garanţii în România pentru companiile care derulează contracte de achiziţii publice
Coface vine în sprijinul companiilor cu noi instrumente de garantare care le vor ajuta să participe, în condiţii de siguranţă, la procedurile de achiziţii publice, potrivit unui comunicat al......
Israelul şi Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare” – emisar ONU
Israelul şi Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare” – emisar ONU
Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre "un război la scară mare", a atenţionat marţi emisarul ONU ...
Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare – sondaj
Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare – sondaj
Aproape un sfert (23,7%) dintre companiile mici şi mijlocii din România susţin că au nevoie de roboţi software pentru ...
Ministrul Transporturilor vrea taxă pe kilometru pentru camioane
Ministrul Transporturilor vrea taxă pe kilometru pentru camioane
Transportatorii rutieri vor plăti rovinieta în funcţie de distanţa parcursă (la kilometru) şi nu ca perioadă, aşa ...