De la insolvențe la prima cooperativă digitală din România. Cum a făcut Florian Mateiță de la RomInsolv 100.000 de euro în zece luni

Fără a intui criza generată de pandemia cu noul coronavirus, omul de afaceri Florian Mateiță, cunoscut în lumea practicienilor în insolvență ca unul dintre partenerii RomInsolv, administratorul judiciar al RADET, a reușit în doar 10 luni să genereze un business de 100.000 de euro din prima cooperativă digitală din România. Alături de soția sa Iunia, acesta a introdus în România, prin platforma Obor21 conceptul de meatbooking – rezervare înainte de sacrificare.
Alina Stanciu - mie, 20 ian. 2021, 12:17
De la insolvențe la prima cooperativă digitală din România. Cum a făcut Florian Mateiță de la RomInsolv 100.000 de euro în zece luni

Florian Mateiță, fost partener în cadrul casei de insolvență RomInsolv SPRL, și soția sa, Iunia, și-au recuperat deja investiția inițială în proiectul Obor21, prima cooperativă țărănească digitală din România care oferă acces la produse neprocesate, pe baza unui concept nou pe piață – meatbooking (rezervare înainte de sacrificare). Lansată chiar înainte de pandemie, în luna februarie 2020, businessul în care s-au investit inițial peste 80.000 euro a ajuns la un rulaj de 100.000 de euro după primele zece luni, potrivit unui comunicat al companiei.

Filozofia din spatele unei cooperative digitale

Pentru a-și putea onora comenzile așa cum au promis, familia Mateiță lucrează cu agenții de achiziții din zona Botoșani și Suceava care trimit „la centru” informații despre disponibilul de produse din gospodăriile țărănești din zonă. Ulterior, angajații din spatele platformei verifică informația și îndeplinirea criteriilor de selectare, apoi crează un stoc virtual de produse, ceea ce permite consumatorului final, persoană fizică, să comande sau să rezerve prin magazinul online dedicat.

Când se strâng suficiente comenzi, gospodarul sacrifică animalul și începe procesul de tranșare, porționare, ambalare în vid, transport și livrare. În cel mult 72 de ore de la sacrificare, carnea comandată va ajunge la cumpărător.

Livrată se face exclusiv prin curier, în condiții de temperatură controlată, produsul fiind însoțit de certificat de calitate și o etichetă cu informații detaliate despre proveniența produselor, inclusiv satul unde a fost crescut animalul sacrificat, precum și data sacrificării, data ambalării în vid și data expirării produsului. Procesarea cărnii, inclusiv ambalarea ei, are loc în abator autorizat EU (menționat pe etichetă).

Coș mediu de 230 de lei pe client

Potrivit oficialilor companiei, rețeta unică de business apărută într-un context favorabil pentru piața de online a generat vânzări peste așteptări chiar și după eliminarea restricțiilor. Dinamica vânzărilor companiei a fost determinată de creșterea constantă a numărului clienților și, simultan, a valorii comenzilor acestora, ajungând la o medie de 230 lei/client. Practic, un client din șase a recomandat Obor21 după prima comandă sau a revenit în shopul online, valoarea coșului mediu crescând cu 20% în perioada sărbătorilor, respectiv aprilie și decembrie. În medie, pe platforma Obor21, coșul de cumpărături conține cinci produse (3-6 kilograme), iar cele mai populare sunt cele din mânzat (70%). Urmează carnea de oaie și capră (10%), restul comenzilor fiind pentru specialități, respectiv zahana.

Clientul cooperativei are între 25 și 44 de ani, venituri medii și peste medii și este  preocupat de un stil de viață sănătos, de gătit și își planifică achizițile de alimente. 54% dintre clienții care comandă sunt femei.

„Obor21.ro este puntea digitală dintre sat și oraș, care oferă acces la carne autentică de la țară, în condiții sanitar-veterinare de secol XXI, iar țăranii crescători de animale au piață de desfacere și venituri fiscalizate. Grija pentru mediu reprezintă o preocupare, astfel că rezervarea cărnii înainte de sacrificare este atât garanția pentru prospețime, cât și soluția pentru consumul responsabil, sustenabil, fără pierderi și fără sacrificări nejustificate, a explicat Florian Mateiță, cofondator Obor21.

Focus și pe HoReCa

De altfel, pentru a putea asigura un procent de peste 98% a cărnii distribuite după sacrificare, fondatorii Obor21 au dezvoltat în paralel și parteneriate cu jucători din industria HoReCa. Astfel, lunar, un procent de 30-40% dintre clienți sunt din zona B2B – restaurante și băcănii tradiționale -, procentul variind în funcție de comenzile B2C.

Pentru 2021, fondatorii Obor21 vizează extinderea zonei de livrare în afara ariei București-Ilfov și, în măsura posibilităților logistice, diversificarea portofoliului către noi categorii de produse, care să susțină conceptul de cooperativă țărănească digitală. Printre acestea se numără produse lactate, dar și o categorie de legume și fructe.
„Explorăm posibilitatea de a ne extinde către alte zone din țară, însă pentru noi este important să rămânem fideli conceptului Obor21 și să asigurăm trasabilitatea produsului. Perspectivele sunt încurajatoare, având în vedere și schimbarea comportamentului clientului, care a rămas orientat către confortul comenzilor online chiar și după ridicarea restricțiilor, a mai precizat Florian Mateiță.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Stabilitatea din clasamentul general Interbrand - Best Global Brands 2021 se menține și în domeniul luxului. Ca și în ...