De teama problemelor de aprovizionare, industria vaccinurilor din UE vrea să îşi transfere producţia acasă

Companiile europene care joacă un rol crucial în producţia de vaccinuri împotriva COVID-19 lucrează să îşi aducă producţia şi lanţurile de aprovizionare mai aproape de clienţi, pentru a se proteja de restricţiile impuse schimburilor comerciale, care au întrerupt livrările în timpul pandemiei, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 17 sept. 2021, 10:40
De teama problemelor de aprovizionare, industria vaccinurilor din UE vrea să îşi transfere producţia acasă

Grupul german Merck KGaA, a cărui subsidiară – Life Science – este unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente pentru bioreactori, a informat că vrea să îşi extindă reţeaua de producţie la nivel geografic, astfel încât să treacă prin vamă mai puţine livrări.

Legislaţia americană, care obliga companiile să dea prioritate îndeplinirii contractelor guvernamentale americane, a creat probleme pentru Merck, în condiţiile în care grupul încerca să facă faţă unei cereri crescute pentru produsele sale.

Însă, SUA nu sunt singura ţară care a demarat ceea ce unii numesc „naţionalismul vaccinurilor”. India a interzis exporturile de vaccinuri la mijlocul lunii aprilie, pentru a se concentra pe imunizarea internă, ceea ce a afectat planurile de vaccinare ale multor ţări din Africa şi sudul Asiei. De asemenea, în contextul problemelor de producţie anunţate de grupul anglo-suedez AstraZeneca la începutul anului, Uniunea Europeană a impus o schemă de monitorizare a exporturilor şi a acuzat Marea Britanie că îşi păstrează vaccinurile împotriva COVID-19, care ar fi trebuit să fie împărţite cu UE.

„În contextul constrângerilor comerciale pe care le-am văzut, am extins procesul de diversificare globală de fiecare dată când am avut ocazia”, a spus directorul general de la Merck KGaA, Belen Garijo.

La firma Rentschler Biopharma SE, o companie germană care lucrează cu mari nume din industria pharma şi care ajută CureVac să îşi producă propriul său vaccin împotriva COVID-19, pandemia a declanşat o revizuire a rutelor de aprovizionare.

„Criza coronavirusului ne-a dat un impuls important să ne aducem lanţurile de aprovizionare mai aproape de casă. Am decis să ne cumpăram majoritatea echipamentelor din Europa, astfel încât să nu mai fim dependenţi de SUA”, a declarat directorul general Frank Mathias.

Potrivit acestuia, lanţurile de aprovizionare au intrat în colaps la începutul acestui an, când SUA au ordonat ca anumite volume de producţie să fie rezervate pentru producătorii americani de vaccinuri.

Decizia autorităţilor americane de a ordona producătorilor să dea prioritate răspunsului american la criză a afectat şi capacitatea companiei Merck KGaA de a aproviziona producătorii de vaccinuri din alte părţi ale lumii. În consecinţă, Merck a anunţat că intenţionează să investească 25 de milioane de euro în Franţa pentru a avea la dispoziţie materialele din plastic pentru bioreactoare, un input esenţial în producţia de vaccinuri împotriva COVID-19. Noua facilitate a Merck din Franţa, şi prima de acest fel din Europa, ar urma să devină operaţională la finele lui 2021 şi se va adăuga unor linii similare de producţie care funcţionează deja în SUA şi China.

„Pandemia a fost un semnal de alarmă. Vrei să ai o amprentă globală pentru a putea face faţă unor potenţiale constrângeri ale schimburilor comerciale”, a declarat directorul Merck, Belen Garijo.

Tot pentru a evita rutele lungi de transport şi eventualele dispute internaţionale, producătorul german de vaccinuri IDT Biologika a anunţat o serie de planuri pentru a investi peste 100 milioane de euro şi a produce vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu grupul anglo-suedez. Noua linie de producţie, care ar urma să devină operaţională în 2023, ar putea să producă până la 360 milioane de doze de vaccin pe an. IDT va produce ingredientul activ şi va îmbutelia şi ambala produsul final, combinând într-o singură uzină mai mulţi paşi de producţie care, în prezent, sunt răspândiţi.

Însă, modificarea reţelelor de producţie într-o industrie pharma care timp de decenii s-a bazat pe schimburile transfrontaliere şi diviziunea internaţională a muncii poate fi făcută doar în mod treptat, a subliniat Belen Garijo. „Nu poţi muta o uzină de pe o zi pe alta. Este nevoie de timp”, a subliniat directorul Merck.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pacvhete dPrincipalele caracteristici ale noilor pachete de cont curent pentru IMM-uri sunt ...
Canada recrutează profesionişti din Gaming şi VFX din România şi Balcani
Canada recrutează profesionişti din Gaming şi VFX din România şi Balcani
Un eveniment internațional de recrutare a profesioniștilor pentru industria de gaming, efecte vizuale și studiouri de ...