Vacanţă cu maşina? De unde să alimentezi ca să faci economii

Costurile de transport pot fi reduse substanţial, dacă ştiţi de unde să cumpăraţi combustibil, dacă plecaţi în vacanţă cu autoturismul. ECONOMICA.NET vă prezintă lista statelor pe care este bine să le evitaţi.
Alina Stanciu - Dum, 28 iul. 2013, 05:59
Vacanţă cu maşina? De unde să alimentezi ca să faci economii

Costurile de transport pentru românii care intenţionează să plece în vara aceasta peste graniţe cu maşina proprie  pot fi minimalizate dacă alimentează doar în ţările cu preţuri mici la benzină şi motorină.

Sfatul cel mai important: oricare ar fi ţara de destinaţie, plecaţi cu rezervorul plin din România, dacă aveţi un autoturism cu motor pe benzină, pentru că România este cea mai ieftină ţară din UE din acest punct de vedere. Potrivit buletinului săptămânal al UE, „Oil Bulletin” din 15 iulie, preţul mediu pentru benzina Euro Super 95, cel mai vândut sortiment, este de 1,29 de euro pentru un litru, în timp ce motorina costă 1,33  de euro litrul.

Dacă aveţi în plan să tranzitaţi Bulgaria, diferenţa de preţ este insignifiantă la benzină (0,01 euro), în timp ce motorina este cu 0,002 euro mai ieftină la vecini decât la noi.

Oricare ar fi destinaţia finală, nu alimentaţi din Italia, pentru că acolo veţi găsi cele mai mari preţuri la carburant din Uniune: 1,76 de euro pentru litrul de benzină şi de 1,65 de euro pentru litrul de motorină.

Dacă, spre exemplu, ţara de destinaţie este Italia veţi călători mai ieftin dacă cumpăraţi suficient carburant din România pentru a vă ajunge până în Austria. Aceasta în condiţiile în care în Ungaria veţi scoate din buzunare 1,442 de euro pentru un litru de benzină, în timp ce în Austria costul va fi de 1,42 de euro pe litru. Sfatul este valabil şi pentru posesorii de autoturisme cu cu motoare diesel, în contextul în care în Austria litrul costă 1,36 de euro faţă de 1,46 de euro în Ungaria.

Dacă mergeţi mai departe, spre Spania şi aveţi autoturism cu motor pe benzină este de evitat ca locaţie pentru alimentare Franţa, unde este mai scump decât în ţara de destinaţie: 1,53 euro faţă de 1,45 de euro. În schimb, dacă propulsorul autovehiculului este pe motorină, este preferabil să alimentaţi din Franţa, unde veţi da în medie 1,34 de euro pe litru, faţă de 1,36 de euro pe litru în Spania.

Pentru a face economii, tot din Spania ar fi bine să cumpăraţi şi dacă ajungeţi în Portugalia. Aici un litru de benzină costă 1,59 de euro iar unul de motorină 1,38 de euro.

Pentru a ajunge cât mai ieftin în Germania, alimentaţi în România şi în Austria. Aceasta în condiţiile în care preţul din Ungaria este de 1,44 de euro pe litru de benzină şi de 1,36 de euro litrul de motorină, adică cu 0,02 euro şi respectiv 0,1 euro mai scump decât în Austria. În Germania, este şi mai costisitor: 1,63 euro litrul de benzină şi 1,44 euro litrul de motorină.

Dacă aveţi în plan să vedeţi Praga, drumul cel mai ieftin este dacă faceţi plinul în România şi în Ungaria. Nu este foarte rău nici în ţara de destinaţie, Cehia, unde costul benzinei ajunge la 1,40 de euro litrul de benzină, la fel şi cel de motorină. Pe această rută, cel mai costisitore este Slovacia: 1,48 de euro litrul de benzină. La motorină, preţul este însă de 1,36 euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate şi viaţă, ca beneficii acordate angajaţilor, în contextul......
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Grupul Daimler a anunțat că va prelua o participație de 33% din producătorul de baterii ACC fondat de Stellantis și ...
Bucureşti – şi mai aproape de 4. Rata de infectare din Capitală a crescut, din nou, până la 3,77
Bucureşti – şi mai aproape de 4. Rata de infectare din Capitală a crescut, din nou, până la 3,77
Rata de incidenţă a crescut, din nou, la 3,77 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, a anunţat Prefectura Capitalei.
Primăria Capitalei anunţă licitaţie pentru studiul de calitate a aerului
Primăria Capitalei anunţă licitaţie pentru studiul de calitate a aerului
Primăria Capitalei anunţă pe SICAP licitaţie pentru elaborarea studiului de calitate a aerului şi asistenţa tehnică ...