Deal-urile au salvat din nou lichiditatea bursei

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa de joi în scădere cu 0,97%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a fost salvată din nou de deal-uri.
Economica.net - joi, 21 iun. 2012, 14:42
Deal-urile au salvat din nou lichiditatea bursei

Piaţa a fost apatică încă din primele minute, când preţurile au scăzut uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse de acţiuni. În primele minute ale şedinţei au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise de mai puţin de un sfert din companiile listate.

În prima oră piaţa a încercat să revină uşor pe verde, însă după ora 11:00 s-a stabilizat în teritoriu negativ, continuând să urmeze linia burselor vest-europene, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul majorităţii acţiunilor.

„Insolvenţa Hidroelectrica i-a bulversat pe investitorii străini, şi chiar investitorii români înţeleg cu greu ce se întâmplă. O societate care are un nume aşa de bun şi care se pregăteşte pentru listare, peste noapte cere insolvenţa. Este greu să mai ai predictibilitate şi în acest context nimeni nu mai face nimic. Aş zice că mulţi investitori se uită la piaţă dar sunt în expectativă, deoarece vor predictibilitate. Deocamdata lipsesc veştiile bune şi din această cauză mulţi investitori stau cu cash şi aşteptă un semnal pozitiv”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,79%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,07% sub închiderea de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu doar 0,1%. Titlurile SIF Muntenia şi FP au fost singurele care au încheiat ziua în scădere, cu 0,78% şi, respectiv, cu 1,36%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,53%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 22,1 milioane lei (4,9 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul şedinţei precedente, de 36,9 milioane lei (8,2 milioane euro).

Deal-urile cu acţiuni BRD (5,1 milioane lei), SIF Muntenia (4,4 milioane lei) şi SIF Moldova (1,2 milioane lei) au asigurat jumătate din lichiditatea de joi, iar în şedinţa de miercuri două tranzacţii negociate cu titluri BRD şi SIF Muntenia au asigurat 60% din rulaj.

„Deal-urile au fost puctuale şi doar pe acţiunile unde a existat interes. Piaţa este într-o perioadă în care nu se iau poziţii. Excepţii ar fi acţiunile OMV Petrom şi BRD, unde în ultimele cinci zile de tranzacţionare am avut parte de creşteri cumulate de circa 4%. Excepţie face şi acţiunea Banca Transilvania, care în ultimele cinci şedinţe a marcat o creştere de circa 7%. Ca bursa să se mişte şi să vedem mai multe tranzacţii în piaţa principală nu numai cele pe piaţa Deal avem nevoie de un eveniment important. Acesta poate fi aşteptata ofertă secundară la Transgaz, o mişcare din partea Băncii Centrale Europene, un nou program de ajutor pentru economie din partea Fed, date macroeconomice pozitive în Europa”, a afirmat brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 4,2 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,78%, la 0,4574 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au continuat să scadă semnificativ pentru a treia zi consecutiv, iar volatilitatea a continuat să fie ridicată, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Cotaţia a coborât în primele minute cu 6,43%, iar după prima jumătate de oră a crescut cu 0,56%. Ulterior, preţul a intrat din nou pe scădere puternică, iar punctul minim a fost atins în jurul orei 13:10, când cotaţia era cu 13,3% sub nivelul de miercuri.

Spre închidere, corecţia a încetinit la 3%, iar la final reculul s-a amplificat la 8,45%, titlurile fiind cotate la 0,65 lei. În ultimele trei şedinţe, preţul a scăzut cumulat cu 19,15%. Corecţia de joi a venit pe un rulaj de numai 261.000 de lei.
„Deoarece volumele de tranzacţionare sunt foarte mici volatilitatea este mare şi, astfel, este greu să ai o previziune pe o săptămână întreagă. Aş zice că sunt puţini investitori în piaţă şi, astfel, este volatilitate mai mare”, a mai spus Ceuca.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris avansau cu 0,4% şi, respectiv, cu 0,7%, iar piaţa de la Londra era în scădere cu 0,4%.

În prima parte a şedinţei, pieţele au fost pe roşu, investitorii fiind dezamăgiţi că banca centrală a SUA nu a anunţat noi acţiuni de „relaxare cantitativă”, deşi a extins măsurile de stimulare a economiei. După ora 15:30, după publicarea unor date mai bune privind şomajul în SUA, piaţa futures americană şi bursele de la Paris şi Frankfurt s-au întors pe creştere uşoară.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...