Deblocarea POS CCE urmează să fie anunţată în luna octombrie

Deblocarea POS CCE urmează să fie anunţată la începutul lunii octombrie, după ce o echipă de audit a Comisiei Europene a fost, săptămâna trecută, la Bucureşti pentru a evalua măsurile luate de autorităţile române pentru reluarea programului, au precizat pentru MEDIAFAX surse europene.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 12:53
Deblocarea POS CCE urmează să fie anunţată în luna octombrie

Concluziile preliminare ale echipei de audit sunt favorabile, autorităţile române reuşind să remedieze mai multe deficienţe în funcţionarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, potrivit surselor citate.

Echipa de audit a CE s-a aflat săptămâna trecută la Bucureşti în vederea evaluării măsurilor luate pentru remedierea disfuncţionalităţilor programului şi a lucrat în paralel cu Autoritatea română de Audit, care va trimite la Bruxelles propriul raport privind măsurile luate în vederea deblocării plăţilor. De altfel, şi raportul Autorităţii române de Audit este unul pozitiv.

Comisia Europeană a anunţat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea a a trei programe: POS CCE, POR şi POS Transport.

Executivul european a decis, la sfârşitul lunii aprilie, deblocarea a patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul POR, iar la 25 iunie a fost ridicată presuspendarea celor două axe de pe POS Transport. Problemele cele mai mari au fost însă pe POS CCE, unde a fost sesizată DNA.

România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 4,1 miliarde de euro

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost sesizată de Guvern după verificarea firmelor care au fost implicate în întregul „circuit” al fondurilor europene alocate în baza Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), a precizat, la 28 iunie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Verificările au vizat modul în care au fost delegate anumite atribuţii către organisme intermediare, aceasta fiind una dintre cerinţele Comisiei Europene.

„Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din păcate, pe tot ceea ce înseamnă circuit al banului european, şi anume de la pregătirea de proiecte, evaluare, selecţie şi verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta în sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au făcut deja verificări în acest sens, iar unele dintre situaţii au fost trimise către soluţionare mai departe, la DNA şi nu numai. Am curăţat, să spunem, sistemul din acest punct de vedere şi sperăm ca în viitor să nu se mai întâmple”, a spus Teodorovici.

La 31 august, rata de absorbţie pe POS CCE era cea mai mică din cele şapte programe operaţionale. România a atras doar 6,77% (172,91 milioane de euro) din plăţile intermediare de la Comisia Europeană. În ceea ce priveşte declaraţiile de cheltuieli transmise de Bucureşti la Comisia Europeană, rata este de 14,45% (369,17 milioane de euro).

Plan de acţiuni pentru deblocarea POS CCE, adoptat în şedinţa de guvern

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria vrea să vândă active nestrategice pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta
Ungaria vrea să vândă active nestrategice pentru a cumpăra aeroportul din Budapesta
Ungaria intenţionează să vândă active nestrategice pentru a finanţa parţial achiziţionarea aeroportului internaţional din Budapesta, le-a spus luni jurnaliştilor ministrul Dezvoltării......
Șase noi startup-uri intră în programul Orange Fab, în urma apelului de proiecte 5G
Șase noi startup-uri intră în programul Orange Fab, în urma apelului de proiecte 5G
Orange România anunță includerea în programul de accelerare Orange Fab a șase noi startupuri ce au fost selectate în ...
Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte a reformei pieţei de electricitate
Ţările UE se gândesc să renunţe la o parte a reformei pieţei de electricitate
Statele membre UE se gândesc să renunţe la o parte centrală a reformei pieţei de electricitate, pe fondul blocajului ...
Pristina acuză Serbia că plănuieşte să „anexeze” nordul Kosovo
Pristina acuză Serbia că plănuieşte să „anexeze” nordul Kosovo
Premierul kosovar Albin Kurti a declarat luni că recentul "atac terorist" comis de un comando puternic înarmat face parte ...