1EUR=4.7383 RON | Bucureşti 9 º
INDICI BURSIERI
BET
7657,08
0.002
BETPlus
1145,35
0.0016
BET-FI
35169,46
0.0115
BET-NG
670,95
-0.0006
BET-XT
705,81
0.0017
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.35
0,0000%
BRD
11.52
-1,5385%
BRK
0.0744
0,2695%
BVB
23
-2,1277%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
151
2,8961%
FP
0.88
3,5294%
OLT
0.085
-1,8476%
PRSN
0.065
0,0000%
SIF1
2.24
1,3575%
SIF2
1.17
0,3431%
SIF3
0.2355
3,0635%
SIF4
0.618
0,3247%
SIF5
2.045
-2,1531%
SNP
0.347
-0,4304%
TEL
21.8
-1,5801%
TGN
336.5
1,9697%
TLV
1.828
-1,1892%

Debranşarea de la RADET devine imposibilă. Se schimbă legea energiei termice

Debranşarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a cetăţenilor care locuiesc în blocuri, procedeu oricum destul de anevoios şi până acum, va deveni efectiv imposibilă după intrarea în vigoare a noii legi a energiei termice, aflată acum în dezbaterea Parlamentului.

Comenteaza
CGMB a aprobat încă 47 milioane de lei pentru RADET

Noua lege, care modifică legea 325/2006 a energiei termice, face practic imposibilă debranşarea, prin mai multe prevederi, potrivit ultimului draft al actului normativ, obţinut de ECONOMICA.NET.

În primul rând, legea introduce noţiunea de zonă unitară de încălzire. Adică orice zonă, care va fi definită de autoritatea locală (poate fi nu neapărat un oraş întreg, poate fi un cartier sau un cvartal de blocuri), în care funcţionează un singur sistem de alimentare cu energie termică, după cum a explicat mai demult vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Noua lege spune din capul locului: în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă. "Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică", se arată în noua lege.

Aşadar, dacă Primăria a definit zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat cartierul în care locuiţi, sau cvartalul în care este blocul dvs. sau, de ce nu? tot oraşul, drebranşarea este interzisă din start. Asta în condiţiile în care, în majoritatea oraşelor din România, Primăria este şi "patronul" regiei locale sau a societăţii comerciale care distribuie energia termică în sistem centralizat.

Deci debranşarea se poate face doar în cazul imobilelor care nu sunt în această zonă unitară deservită de regiile locale care furnizează apă caldă şi căldură în regim centralizat. Însă, chiar şi aici, procedura va fi mult mai complicată.

Citeşte şi: 

Constructorii de locuinţe care pun centrale pe gaz trebuie să dovedească primăriei că sunt mai eficiente decât termoficarea. Altfel nu primesc autorizaţie de construire

Dacă în forma actuală a legii, debranşarea era permisă cu acordul Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, de acum încolo va fi nevoie de acordul scris al fiecărui membru al asociaţiei. În plus, dacă acum cel care doreşte debranşarea trebuie doar să anunţe că ulterior vrea un nou sistem de încălzire, în viitor, trebuie să vină şi cu o autorizaţie de construcţie pentru viitorul sistem.

Iată forma actuală şi forma viitoare a legii

Forma actuală:

Art.30. - (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

Citeşte şi: 

Ce spune Radet vecinilor celor care cer să se debranşeze: Riscaţi explozii în bloc şi veţi plăti mai mult dacă vecinul pune centrală

Forma viitoare:

Art.30. - (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, corespunzătoare zonei unitare în care se afla condominiul, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;"
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

d) existenta unei autorizaţii de construire, obţinută în condiţiile legii, care va prevedea toate măsurile tehnice pentru a nu influenţa condiţiile de mediu din imediata vecinătate, astfel încât să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat şi echilibrat ecologic; deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică.

În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

Citeşte şi: 

Tarifele la energia termică ar putea creşte cu peste 30% în Bucureşti

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
09 oct 10:06
Răspunde | Votează email 0 email
Corina
Nici pana acum debransarea nu era legala, totul depinde de primar http://telenova.ro/.../cei-care-s-au-debransat-ilegal-de.../ Ce spune domnul primar? ca nu ii pedepseste pe cei care se debranseaza doar cei care raman in sistem sunt pedepsiti sa plateasca in functie de cati debransati ai in bloc. Eu pot sa va spun ca cei care se debranseaza sunt mangaiati pe cap si de justitie. Vecinul cu perete comun s-a debransat, si-a pus centrala, dupa m-a dat in judecata ca nu ii dau acordul si ce sa vezi am pierdut la fond in primavara si acum sunt la apel http://portal.just.ro/325/SitePages/Dosar.aspx... Exista decizia CCR https://lege5.ro/.../decizia-nr-740-2012-referitoare-la... "Totodată, conform art. 14 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, "Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu." Debranșarea unuia sau mai multor consumatori de la serviciul public de alimentare cu energie termică implică o modificare a instalațiilor de distribuție a energiei termice aferente încălzirii, ceea ce afectează buna lor funcționare și implică "un dezechilibru hidraulic și termic față de sistemul inițial proiectat și realizat".
În aceste condiții, Curtea apreciază că prin reglementarea legală criticată legiuitorul a avut în vedere tocmai prevenirea încălcării, afectării sau prejudicierii dreptului de proprietate comună sau individuală al celorlalți proprietari din condominiu, deoarece prin afectarea sistemului termic se poate aduce atingere exercitării depline a prerogativelor dreptului de proprietate al celorlalți vecini - proprietari/locatari, respectiv folosinței în condiții normale a apartamentului, consecință negativă pe care cei potențial afectați și-o asumă prin exprimarea acordului scris în vederea realizării debranșării. " In instanta au depus un tabel de s
06 oct 11:26
Răspunde | Votează email 0 email
butnariu marina
Inca o lege controversata
In accord cu obisnuinta, se emite inca o lege care, prin structura ei, ne arata ca initiatorul legii este depasit de realitatea obiectiva din viata cotidiana a romanilor.
Astfel, se va vota in Parlament, inca o lege abuziva - Legea care face imposibila debransarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a cetatenilor care locuiesc in blocuri, lege prin care toti cetatenii in cauza vor fi obligati sa suporte subventionarea bugetului de stat si a unui sistem neperformant pe care guvernantii si primaria vor sa il mentina, respectiv regia locala sau societăţile comerciale care distribuie energia termică în sistem centralizat.

De ce sustin oare guvernantii si primaria ca reteaua aceasta care distribuie energia termică în sistem centralizat care clar este neperformant, timpul dovedind asta, sa fie mentinuta?
Toata lumea stie ca reteaua de distributie a energiei termice în sistem centralizat, in toate localitatile din tara, nu functioneaza in paramentri tehnici optimi, respectiv de la data de 10 septembrie a fiecarui an calendaristic ne confruntam cu aceleasi probleme – agentul termic este distribuit in casele romanilor la parametri mai mici decat ar fi normal.
Problemele nerezolvate de ,,gospodarii nostri”: reabilitarea retelei de distributie a energiei termice (reteaua este peticita in fiecare an, fapt pentru care cel putin 3 zile pe luna se intrerupe furnizarea caldurii si apei calde), ,,datoria istorica pe care RADET o are fata de producatorul de energie termica Elcen” despre care auzim in fiecare an si faptul ca nu se vrea implementarea unui sistem de contorizare si detectare a temperaturii agentului termic la conducta fiecarui bloc in parte sunt cauzele acestor neajunsuri pe care toti trebuie sa le suportam in fiecare an.
Veniturile cetatenilor sunt afectate in fiecare an – mai ales iarna - acestia platind facturi la un pret foarte mare pentru apa calda si caldura care sunt livra
25 sep 16:45
Răspunde | Votează email 0 email
NatalieInval
This message is posted here using XRumer + XEvil 3.0
XEvil 3.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection.
Captcha Recognition Google, Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com and over 8.4 million other types!
You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.
24 sep 19:46
Răspunde | Votează email 0 email
NatalieInval
This message is posted here using XRumer + XEvil 3.0
XEvil 3.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection.
Captcha Recognition Google, Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com and over 8.4 million other types!
You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.
24 sep 00:12
Răspunde | Votează email 1 email
Ipse
Legea asta e dată de nişte bolnavi mintali securisto-comunişti. Nişte indivizi care nu mai au de unde mulge, la CAP s-a furat bine de către javrele comuniste. Toată această blenoragie fascistă încalcă grav constituţia şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Practic în România proprietatea privată este desfiinţată de aceşti nebuni cu târtițele pline de alcool. De când o gaşcă de golani hotărăsc ce utilităţi să folosesc eu în proprietatea mea privată. Poezia cu zona unitară este o găselniţă pentru a mai putea salva ce se mai poate din aceste anomalii tehnice numite ceturi. La dezalcoolizare beţivilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22 sep 09:49
Răspunde | Votează email 4 email
cozia
asta se numeste comunism, furt oficial, adica mai fac rost de salarii pentru paraziti si cafegii, ca pe vremuri, intretinere scupa, caldura si apa calda doar pe hartie, este un atac la drepturile de proprietar, de om, adica obliga si sclavizeaza un platitor de taxe si impozite, arde v ar focul sa va arda de comunisti criminali ca n am scapat de voi, taraturilor!
21 sep 10:51
Răspunde | Votează email 3 email
GIGI
SERIOS !! Si cand citesc articole ca administratorul a fugit cu banii de intretinere, eu ce sa mai creed ? Atunci cand se creeaza un sistem prin care ue sa fac contract direct cu radetul, asa cum este cu enel sau gdf suez, sa ii platesc lui direct in cont, atunci, sa zic, ca asi putea fi motivat, nu obligat, sa fac ce spun ei..dar asa ? revfenim la ce a fost inainte de 89 ????
21 sep 09:57
Răspunde | Votează email 0 email
Csaba
Stimate domn, din prezentul articol nu reiese, daca legea a fost adoptata sau nu. Daca puteti da informatii in acest sens, v-asi multumi, inclusiv daca se afla in stadiu de proiect de lege, eventual numarul actului de la parlament.
21 sep 07:51
Răspunde | Votează email 12 email
mircea
cine ma poate obliga pe mine propietar,chirias sau locatar sa fiu obligat sa cumpar o utilitate numai dela un singur producator,al carui produs este de o proasta calitate si foarte scump,iar in facturare sunt incluse si rebuturi????se bate moneda pa adunarea generala a asociatiei de propietari,pai unde in lege se face referire ca un locata poate fi lipsit de o utilitate prin votul celorlalti,mai sa fie,intrun imobil pot fi mai multi prestatori si producatori piata este libera,gaze,apa,elwctrica,audio-video,poate domnul Nicut le dati ideea sa cumparam caldura cu ciuru ca la consumatorul captiv sa ajunga numai factura enorma,cine crede ca sparlamentarii vor face o lege dreapta,ei au numai interese sterile,inepte de nedrepte fata de consumatorii captivi.Unde se regaseste libertatea mea de a alege.traiasca glorioasa perioada a lu Iohannis cand va fi reitrodusa radioficarea,unsingur sigur ca la nazizti
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X