1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Extern

Debutul tranzacţiilor demonstrative pe bursa de energie electrică din Bulgaria

Ministrul bulgar al Energiei, Temenouzhka Petkova, a deschis vineri prima şedinţă demonstrativă de tranzacţionare pe noua bursă de energie electrică din Bulgaria, Independent Bulgarian Energy Exchange (IBEX), un nou pas în cadrul liberalizării pieţei de electricitate cerută de Comisia Europeană, informează AFP, potrivit Agerpres.

11 dec, 2015 | Agerpres

'Bulgaria va trece treptat la o liberalizare completă a pieţei de energie ţinând cont de consumatorii cei mai vulnerabili', a declarat Temenouzhka Petkova. Aceasta a adăugat că Ministerul bulgar al Energiei şi Comisia Europeană au înfiinţat un grup de lucru pentru a furniza asistenţă tehnică în procesul de liberalizare completă a pieţei naţionale de electricitate.

Ideea acestei burse este ca energia electrică să fie vândută şi cumpărată la preţurile stabilite pe piaţă. În principiu, graţie acestei burse, consumatorii casnici din Bulgaria vor putea să-şi aleagă furnizorul de energie, începând în luna aprilie a anului viitor. Ministrul bulgar al Energiei a precizat că într-o primă etapă preţurile propuse de furnizorii publici de electricitate vor rămâne reglementate, în ideea de a evita o creştere bruscă a preţurilor, aşa cum au avertizat unii experţi, din cauza liberalizării pieţei.

În 2009 o creştere bruscă a facturilor la electricitate a provocat căderea guvernului bulgar de atunci, în urma manifestaţiilor de protest împotriva sărăciei şi corupţiei din cea mai săracă ţară din UE.

Compania naţională de electricitate din Bulgaria, parte a holdingului Bulgarian Energy Holding, BEH, funcţionează în pierdere cu un deficit cumulat de 3,7 miliarde de leva (1,9 miliarde de euro) din care 1,4 miliarde de leva (710 milioane de euro) se datorează vânzării energiei electrice la o valoare mai mică decât valoarea reală, susţine Ministerul bulgar al Energiei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO