Decizia CC legată de OUG privind insolvenţa a creat incertitudine, ordonanţa produce efecte

Decizia de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă privind insolvenţa a creat o stare de incertitudine în piaţă şi la nivelul instanţelor, afirmă reprezentanţii Zamfirescu Racoţi&Partners (ZRP), menţionând că actul normativ îşi produce efectele până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 15:00
Decizia CC legată de OUG privind insolvenţa a creat incertitudine, ordonanţa produce efecte

„Am fost confruntaţi în ultimele două zile cu foarte multe telefoane, mail-uri din partea clienţilor, cunoscuţilor, cu privire la această starea de aparentă incertitudine asupra dispoziţiilor legale incidente în această perioadă. Din fericire, numai pe anumite comentarii tehnice, specialiştii au arătat care sunt dispoziţiile legale incidente în această perioadă (…) Ni s-a întâmplat să fim în faţa unei instanţe care ne-a spus «astăzi nu judecăm pentru că nu ştim ce se întâmplă», lucru care este nefiresc (…) ne-au spus dăm termen, să vedem ce efecte se vor produce (…) Există brambureală, m-a mai sunat un coleg în legătură cu acest lucru. Instanţele au stat un pic în dubiu, pentru că nu ştiu ce să facă”, a declarat Stan Tîrnoveanu, partener senior al casei de avocatură.

El a arătat că la nivelul instanţelor există o reţinere şi din cauză că judecătorii se confruntă cu dificultăţi legate de asimilarea noilor prevederi ale OUG 91/2013 privind Codul Insolvenţei.

Curtea Constituţională a admis, marţi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului referitoare la ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind insolvenţa şi a constatat totodată că întreg actul normativ este neconstituţional.

Tîrnoveanu a spus că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, OUG 91/2013 produce efecte juridice, urmând ca după această dată să reintre în vigoare Legea 85/2006.

„Curtea Constituţională a făcut o verificare integrală a actului normativ. Cel mai probabil decizia a avut în vedere neîndeplinirea cerinţelor de urgenţă. Până nu se publică în Monitorul Oficial, decizia Curţii Constituţionale nu poate produce efecte juridice”, a arătat avocatul.

În opinia sa, Executivul a ales să adopte în regim de urgenţă Codul Insolvenţei din cauza unei presiuni din partea Ministerului de Finanţe având în vedere scăderea încasărilor la bugetul de stat.

„Cea mai mare presiune a fost din partea Fiscului, care doreşte să colecteze mai mult. S-a crezut că adoptarea Codului prin ordonanţă de urgenţă va duce la creşterea colectării. Dacă cineva nu are bani, poţi să schimbi procedura că tot n-o să aibă bani să plătească. Fenomentul economic este nu există resurse. Sunt câţiva care folosesc abuziv această practică, dar aş vrea să văd cât se poate de repede intervenţia puterii, să depăşim acest impediment şi să văd creşterea veniturilor la buget datorită apariţiei acestui act normativ. Nu cred că se va întâmpla, insolvenţa este o stare de fapt”, a precizat Tîrnoveanu.

După publicarea decizie Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, timp de 45 de zile efectele Ordonanţei 91/2013 sunt suspendate, urmând ca Guvernul să analizeze şi să rezolve elementele de neconstituţionalite.

„În 45 de zile puterea se va pronunţa. Rămân două lucruri de rezolvat şi cred că Parlamentul se va apleca şi asupra incidenţei celor două articole vizate în sesizarea Avocatului Poporului. Cred că Parlamentul va avea înţelepciunea să corecteze aceste articole, altfel vom perpetua această situaţie”, a menţionat reprezentantul casei de avocatură.

Astfel, în 45 de zile Executivul trebuie să adopte Codul Insolvenţei prin lege, dar ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale privind cele două articole din sesizarea Avocatului Poporului.

Decizia Curţii Constituţionale a fost criticată de premierul Victor Ponta, care a acuzat instituţia că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen, el afirmând despre actuala lege a insolvenţei că încurajează companiile să nu plătească taxele.

Întrebat despre legea insolvenţei, el a afirmat că actuala lege a insolvenţei „încurajează companiile să nu plătească taxe”.

Ponta a adăugat că actuala lege a insolvenţei este „o lege proastă” şi a spus că este hotărât să o schimbe pentru a sprijini companiile „serioase” să investească, să plătească şi să fie „actorii corecţi” în economia românească.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...