Decizia stabilirii salariilor bugetarilor în funcţie de salariul minim în noua lege va fi luată de Ministerul Muncii şi Banca Mondială după finalizarea analizei de impact

Decizia privind stabilirea salariilor în noua lege a salarizării la stat în funcţie de salariul minim brut pe economie va fi luată după finalizarea analizei de impact financiar, ţinând cont de necesitatea asigurării sustenabilităţii noii legi, arătă datele obţinute de Economica.net dintr-un răspuns al Ministerului Muncii la o interpelare a unui parlamentar PNL.
Cristina Şomănescu - joi, 29 feb. 2024, 22:01
Decizia stabilirii salariilor bugetarilor în funcţie de salariul minim în noua lege va fi luată de Ministerul Muncii şi Banca Mondială după finalizarea analizei de impact

Noua lege a salarizării la stat va urmări:

  • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor şi plafonarea sporurilor la 20% din suma salariilor de bază per ordonator principal de credite, potrivit informaţiilor obţinute de Economica.net din răspunsul oficialilor Ministerului Muncii la interpelarea PNL.
  • acordarea unui spor de performanţă lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei publice din care face parte.

Introducerea unor grile de salarizare pentru administraţia publică locală, corespunzător funcţiilor publice şi funcţiilor contractuale, conform informaţiilor obţinute de Economica.net din răspunsul oficialilor Ministerului Muncii la interpelare.

Revizuirea coeficienţilor de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare, cu respectarea raportului dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu de bază de 1 la 12.

Posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcţie de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt.

Spre exemplu, pentru gradul 1, cu cel mai mic nivel de complexitate, funcţiile reprezentative sunt cele de paznic, secretar-dactilograf, spălătoreasă.

Posturile de grad 1 implică studii medii, de obicei. Munca este repetitivă și constă în sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite, conform unui draft al proiectului noii legi a salarizării la stat, obţinut de Economica.net.

Director cu funcţie de auditor public extern, manager de spital, adjunct al procurorului general se numără printre posturile cu grad de complexitate 10 în draftul noii legi a salarizării la stat. Decan, judecător, profesor universitar, arhitect şef, programator IT, director general (funcţie publică) sunt funcţii cu grad de complexitate 9 în draftul noii legi a salarizării la stat, obţinut de Economica.net.

Alte propuneri discutate de executiv, despre care Economica.net a scris deja, vizează stabilirea posturilor de referinţă în sistemul public, a posturilor cu fluctuaţie mare şi a celor dificil de ocupat.

Context

Elaborarea unei noi legi a salarizării în sectorul public a fost asumată de executiv în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi e asigurată cu sprijinul Băncii Mondiale, conform contractului de asistenţă tehnică încheiat în 2022.

Începând cu luna februarie 2023 au avut loc întâlniri cu reprezentanţii ministerelor familiilor ocupaţionale de funcţii bugetare, ai unor instituţii publice, cu reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetară, la care au participat şi experţii Băncii Mondiale. Cu sprijinul asistenţei tehnice furnizate de Banca Mondială, Ministerul Muncii lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor la realizarea analizei de impact pe baza propunerilor primite din partea ministerelor de linie, au precizat oficialii Ministerului Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul regiunii
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul ...
Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic......
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească 300 de muncitori emigranţi din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia, care nu vor avea statutul ...
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de securitate din regiune
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie ...
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franţa intenţionează să adopte măsuri care să permită relansarea mineritul de cupru şi să accelereze proiectele ...