1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 37 º

Extern

Decizia Turciei de a transforma în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia riscă să declanşeze tensiuni între Ankara şi Atena

Decizia Turciei de a transforma în moschee fosta bazilică Sfânta Sofia, loc al ortodoxiei, a fost primită drept o "provocare" în Grecia şi riscă să declanşeze tensiuni între Ankara şi Atena, au subliniat responsabilii greci şi analiştii, scrie AFP, citată de News.ro.

12 iul, 2020 | ECONOMICA.net

"Această nouă provocare a Turciei, care nu se adresează doar Greciei, ci şi Occidentului, amplifică climatul ăntre Atena şi Ankara", a afirmat pentru AFP Konstantinos Filis, director al Institutului grec de relaţii internaţionale. 

Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă turcă, a revocat vineri o măsură din 1934 care conferea Hagiei Sfânta Sofia statut de muzeu. 

La puţin timp după această decizie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină va fi deschisă rugăciunilor musulmane în calitate de moschee din 24 iulie. 

Potrivit News.ro, anunţul a provocat nemulţumiri la nivel internaţional, de la Washington la Paris, dar mai ales în ţările ortodoxe precum Grecia şi Rusia.      

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a condamnat "cu cea mai mare fermitate" decizia turcă. 

În afară de "impactul său asupra relaţiilor greco-turce", această alegere "afectează relaţiile Ankarei cu Uniunea Europeană (UE), UNESCO şi comunitatea mondială", a spus el. 

Lina Mendoni, ministrul grec al Culturii, a calificat decizia turcă drept o "provocare pentru lumea civilizată". 

Pentru Konstantinos Filis, această decizie are "un dublu mesaj": adresat Turciei unde preşedintele are o popularitate în scădere, dar şi în Occident. Căci Turcia vrea să facă jocurile în regiunea Mediteranei şi Orientului Mijlociu.  

Konstantinos Filis aminteşte de "agresivitatea" Turciei de un an în regiune: tentativele sale de a exploata resursele energetice în sud-estul Mediteranei, urmate de invazia din nordul Siriei şi recent în Irak, sau de interferenţa în conflictul din Libia". 

Ţările vecine şi ambele membre ale NATO, Grecia şi Turcia menţin relaţii tensionate, înrăutăţite în ultimii ani de problema migraţiei. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO