UPDATE Declaraţia 600: Estimarea se face pentru veniturile din anul curent, plata se face până în aprilie 2019

Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). "Am să dau cateva elemente definitorii ale declaraţiei: contribuabilii depun o singură declaraţie. Plătile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, pana la 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de 5 termene de plată, a declarat premierul Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern din 1 martie. 
Economica.net - joi, 01 mart. 2018, 12:30
UPDATE Declaraţia 600: Estimarea se face pentru veniturile din anul curent, plata se face până în aprilie 2019

UPDATE MFP a publicat pe site-ul său documentul potrivit căruia persoanele fizice vor depune un singur formular cu veniturile realizate exclusiv online

Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

În ceea ce priveşte plăţile pe care o persoană trebuie să le facă în urma estimării veniturilor, acestea pot fi oricâte ca număr sau valori până la data de 31 martie a anului următor veniturilor.

Pentru anul în curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online.

‘Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10% dacă suma este achitată integral până la 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie’, se arată în document.

Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până la 15 iulie, bonificaţia este de 5% şi de 2% până la 30 septembrie, menţionează MFP.

Conform sursei citate, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este condiţionată de plata unor contribuţii la anumite termene.


Cele mai importante precizări ale premierului Dăncilă:

  • A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene.  
  • Contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, fapt ce va conduce la posibilitatea utilizării resurselor financiare în funcţie de necesităţile proprii ale contribuabilului. 
  • Se acordă bonificaţie, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăţilor înainte de termenul limită
  • Contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal dacă vor depune declaraţia unica în SPV. Pentru depunerea declaraţiei în mediul online se acordă o bonificaţie.
  • Încadrarea de plăti CASS şi CAS se face în funcţie de venitul estimat pe anul curent, independent de cel realizat pe anul precedent.
  • Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuarii plăţii ca în prezent. 
  • Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul public de sănătate timp de 12 luni, dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute pe ţară (1.900 de lei e acum salariul minim brut pe ţară), faţă de nivelul a 12 salarii minime – cât este în prezent. 
  • MFP va face publică toată documentaţia necesară depunerii declaraţiei 600. 
Te-ar mai putea interesa și
BSTDB acordă o facilitate de leasing de 20 milioane de euro către Garanti BBVA Leasing
BSTDB acordă o facilitate de leasing de 20 milioane de euro către Garanti BBVA Leasing
Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre îşi extinde sprijinul pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) din România, printr-o facilitate de leasing de 20 milioane de euro......
e-UpCity, primul autobuz electric românesc: ATP Group poate produce până la 140 de autobuze pe an în fabrica de la Baia Mare
e-UpCity, primul autobuz electric românesc: ATP Group poate produce până la 140 de autobuze pe an în fabrica de la Baia ...
Cu câteva zile în urmă grupul ATP din Baia Mare a anunțat lansarea oficială a autobuzului electric e-UpCity. La solicitarea ...
Austriecii de la Cineplexx deschid cinematografele din România
Austriecii de la Cineplexx deschid cinematografele din România
După un an dificil pentru industria cinematografică, austriecii de la Cineplex deschid de vineri, 28 mai, toate cele cinci ...
Oficialii greci promit alte 400 milioane de euro pentru susţinerea turismului
Oficialii greci promit alte 400 milioane de euro pentru susţinerea turismului
Guvernul grec va ajuta industria vitală a turismului cu un pachet suplimentar de sprijin financiar în valoare de peste ...