Declaraţia unică în 2021, schimbări pregătite de ANAF: formular actualizat, termen extins, noi categorii de plătitori

Declaraţia unică va avea un nou formular în 2021 şi un termen extins de trimitere la Fisc. Concret, formularul declaraţiei unice a fost actualizat cu secţiuni dedicate beneficiarilor de drepturi de autor, avocaţilor şi profesioniştilor care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic pe perioada pandemiei de Covid-19 şi care vor plăti impozit, CAS şi CASS pentru sumele încasate de la stat. Termenul de trimitere la Fisc a declaraţiei unice privind veniturile estimate în 2021 şi veniturile realizate în 2020 va fi extins până la 25 mai, se arată într-un proiect de Ordin al ANAF, consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 05 ian. 2021, 09:42
Declaraţia unică în 2021, schimbări pregătite de ANAF: formular actualizat, termen extins, noi categorii de plătitori

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 va avea un nou formular, potrivit unui proiect de Ordin lansat în dezbatere publică de ANAF, la 31 decembrie 2020.

În acest an, declaraţia unică va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19, aceştia urmând să plătească impozit pe venit, CAS şi CASS pentru banii încasaţi de la stat. Concret, ce categorii de contribuabili vor fi nevoiţi să trimită, din acest an, declaraţia unică la Fisc:

-unii avocaţi şi persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au primit indemnizaţia de şomaj tehnic prevăzută la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

– profesioniştii (aşa cum sunt reglementaţi de Codul civil) care au beneficiat de:
indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr.30/2020;
indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut lunar, prevăzută la art.3 din OUG nr.132/2020. Pentru indemnizaţia încasată de la stat vor plăti impozit şi contribuţii sociale prin declaraţia unică.

Se extinde termenul de trimitere a declaraţiei unice la Fisc, astfel:

Declaraţia se trimite la Fisc:

– până la data de 25 mai 2021 inclusiv, pentru declararea definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale aferente veniturilor realizate în 2020;

– până la data de 25 mai inclusiv, pentru declararea veniturilor estimate că vor fi realizate de persoanele fizice în anul 2021.

Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Punctul, ce se schimbă la formularul declaraţiei unice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru cele estimate în 2021?

– la Capitolul I au fost introduse secţiunile 5 și 6 pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate pentru indemnizaţiile prevăzute de OUG nr.30/2020 și de OUG nr.132/2020, de care au beneficiat unii contribuabili (vezi foto în galeria foto);

– la Secțiunea 4 de la Capitolul I au fost introduse rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr.153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;

– au fost scoase rubricile referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate pentru anul ………..”;

– a fost actualizată secţiunea 7 “Sumarul obligaţiilor privind impozitul pe venitul realizat şi contribuţiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul I din formularul declaraţiei unice.

– au fost actualizate și instrucțiunile de completare a declarației unice.

Explicaţii

Prin OUG nr. 30/2020 şi prin OUG nr.132/2020 (cu modificările şi completările ulteriorare) s-a reglementat acordarea unor indemnizaţii pentru profesionişti, avocaţi şi persoanele fizice care obţin venituri doar din drepturile de autor şi drepturile conexe, în cazul întreruperii sau reducerii activităţii ca urmare a pandemiei de Covid-19. Pentru aceste venituri contribuabilii datorează impozit pe venit, contribuţie de asigurări sociale şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate. Obligaţiile fiscale se stabilesc de contribuabil şi se declară prin declaraţia unică.

Prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a fost modificat regimul fiscal aplicabil veniturilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală. Concret, în anul fiscal de raportare, venitul net se determină pe baza normei de venit, indiferent de numărul de camere închiriate în scop turistic, iar stabilirea și declararea obligațiilor fiscale se realizează în anul următor celui de realizare a veniturilor.

Prin legea 296 din 2020 au fost aduse, de asemenea, unele modificări privind recalcularea contribuţiile sociale în cursul anului fiscal:

În privinţa contribuţiei de asigurări sociale de sănătate: a fost eliminată recalcularea contribuției pentru persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal să desfăşoare activitate şi/sau să realizeze venituri extrasalariale dintre cele prevăzute la art.155 lit. b)-h) din Codul Fiscal (precum venituri din activităţi independente, din drepturi de autor, din investiţii, din chirii) și pentru persoanele care în cursul anului fiscal intră în suspendare temporară a activităţii sau îşi încetează activitatea (cu excepţia persoanelor fizice care optează pentru plata CASS, potrivit articolului 180 din Codul fiscal);

În privinţa contribuţiei de asigurări sociale, a fost eliminată recalcularea în cazul persoanelor fizice care în cursul anului fiscal intră în suspendare temporară a activităţii sau îşi încetează activitatea.

Te-ar mai putea interesa și
Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina
Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului dintre Rusia şi Ucraina decât după ce Moscova va fi de acord să-şi retragă forţele din......
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica pune bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană în valoare ...
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pentru anul 2023 va fi supus vineri votului în Consiliul General al Capitalei.
Profitul trimestrial al Ford a scăzut cu 90%. Compania avertizează că vor urma noi reduceri de costuri
Profitul trimestrial al Ford a scăzut cu 90%. Compania avertizează că vor urma noi reduceri de costuri
Ford Motor a raportat o scădere a profitului net cu 90% în trimestrul patru din 2022, ceea ce i-a determinat pe oficialii ...