Declarațiile pe proprie răspundere și cererile care trebuie depuse pentru energie electrică. Ce trebuie să știe oamenii. Ghid informativ Enel, aplicabil pentru toată lumea

Enel, unul dintre marii funizori de energie electrică din România, vine cu lămuriri pentru clienți, în contextul în care lumea ese bulversată de noua lege care impune, pentru unii clienți, depunerea de cereri și declarații pe popria răpundere, dacă vor să beneficieze de prețurile plafonate la energie electrică, de la 1 ianuarie 2023. Compania are pe site și un ghid de completare a hârtiilor și răspunsuri la  mai multe întrebări
Mihai Nicuţ - mar, 20 dec. 2022, 12:33
Declarațiile pe proprie răspundere și cererile care trebuie depuse pentru energie electrică. Ce trebuie să știe oamenii. Ghid informativ Enel, aplicabil pentru toată lumea

Mai întâi, care sunt plafoanele de preț pentru casnici

Conform legii promulgate recent, toți clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate pentru consumul de energie electrică, însă nivelul de plafonare diferă. Sunt trei plafoane instituite prin lege: 0,68 lei/kWh, 0,8 lei/kWh și plafonul maxim, de 1,3 kWh. Niciun consumator casnic nu va plăti mai mult decât acest ultim nivel.

În cazul clienților casnici cu un singur loc de consum – adica sunt titulari de contract de furnizare de energie electrică pentru un singur imobil, se aplică de către furnizor plafonarea cea mai favorabilă, în funcție de tranșa de consum lunar în care se încadrează.

– sub 100 kWh/lună, prețul este de 0,68 lei/kWh

– între 100 și 250 kWh/lună, prețul este de 0,8 lei/kWh

– peste 255 kWh/lună, prețul este de 1,3 lei/kWh

Aceste plafoane nu sunt noi, au existat în forme și la niveluri apropiate de varianta de acum și înainte. Noutatea este că legea stabilește că un titular de contract poate beneficia de plafonul cel mai favorabil doar în cazul unui singur loc de consum.

Practic, clienții care sunt titulari ai unui singur contract de furnizare de energie electrică pentru un singur loc de consum nu trebuie să facă nimic, vor plăti automat prețul plafonat porivit consumului înregistrat

Ce trebuie să facă proprietarii cu contracte pentru mai multe locuri de consum sau chiriașii

Pentru cei care dețin mai multe proprietati, și sunt titulari de contract de furnizare de energie electrică la toate aceste locuri de consum, plafonarea de 0,68 sau 0,80 lei/kWh, în funcție de consum, se aplică automat la locul de consum care coincide cu adresa din buletin/cartea de identitate.

Acești clienți, dacă doresc, pot solicita acordarea plafonării pentru un alt loc de consum,  caz în care este necesară depunerea Cererii și a Declarației pe propria răspundere.

Detalii si ghid de completare a Cererii și a Declarației pe propria răspundere la linkul de aici:  https://www.enel.ro/enel-energie/ro/plafonare/client-casnic.html  

În consecință, pentru celelalte proprietăți, plafonul de preț care se va aplica ar urma să fie cel de la al treilea nivel, respectiv de 1,3 lei/kWh.

Ce trebuie să facă cei care locuiesc cu chirie

Dacă locuința este închiriată, iar chiririașul dorește să beneficieze de cel mai favorabil plafon (în funcție de consum), atunci chiriașul trebuie să devină titular al contractului de furnizare de energie electrică.

Practic, chiriașul încheie un contract pe numele său și, dacă nu deține el însuși alte locuri de consum, poate beneficia de nivelul de plafonare mai favorabil.

De reținut că un contract de furnizare de energie electrică încheiat de chiriaș este valabil doar pe durata contractului de închiriere și trebuie reînnoit periodic, odată cu reînnoirea contractului de închiriere.

Contractul se încheie la fel ca în cazul celorlalte contracte, documentele necesare fiind CI al chiriașului, contractul de închiriere, declarație pe propria răspundere a chiriașului în care acesta să declare că are în folosință spațiul respectiv și ultima factură de la furnizorul de energie electrică.

Dacă contractul de închiriere se încheie înainte de termen sau nu se mai prelungește, proprietarul va redeveni titular al contractlui de furnizare de energie electrică. Procedura este aceeași – cererea de încheiere de contract de furnizare, documentul de proprietate, ultima factura.

Găsiți răspunsurile la înrebările legate cum se aplică plafonarea prețurilor de la 1 ianuarie 2023 la acest link:  https://www.enel.ro/enel-energie/ro/plafonare/client-casnic.html

Citește și:

Cum arată declarația și cererea care trebuie depuse la furnizorul de energie pentru a beneficia de prețul plafonat mic

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din ultima perioadă, a anunţat......
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...