1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Declinul construcţiilor s-a oprit. Sectorul va creşte în 2012, modest

În anul 2011 construcţiile au avansat cu 1,9% faţă de anul precedent, datorita creşterilor din sectorul nerezidenţial (+7,5%) şi a lucrărilor de reparaţii (+9,5%). „Evoluţia sugerează că sectorul s-a stabilizat după scăderile din 2010 (-14,7%) şi 2009 (-12.2%), la o bază redusă, de unde am putea vedea o creştere modestă în 2012“, spun analiştii BT Asset Management (BTAM).

10 mar, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Documente atasate:

Şi alte indicii analitice „susţin ideea revenirii în constructii după ce aceasta a trecut în teritoriu pozitiv pentru prima data din iulie 2009, în noiembrie şi a accelerat până la 4,3%, potrivit raportului BT Asset Management.

După ce, în decembrie, a stagnat (-0,1%), volumul lucrărilor de construcţii a crescut în luna ianuarie cu 1,9% (pe datele ajustate pentru sezonalitate şi numarul de zile lucrătoare), „în principal datorită lucrărilor nerezidenţiale (+11,7%) şi a lucrărilor noi (+6,8%).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, construcţiile au crescut cu 14,3%, iar componenta care continuă sa susţină sectorul rămâne cea a construcţiilor nerezidenţiale (+40,8%), „sugerând noi investiţii din partea companiilor în capacitatea de producţie, opinie susţinută de sondajul de conjunctură al BNR“, mai spune Vlad Nistor, analistul de la BTAM, în raportul său.

Sondajul Băncii Naţionale în sectorul industrial „arată o continuare a creşterii în investitii în februarie. Prin contrast sectorul rezidenţial continuă să fie veriga slabă, din cauza cererii reduse din piaţă“.

Preţurile locuinţelor care au continuat să scadă în T3 2011 şi sunt acum la doar 76,6% din cât erau în 2009.

„Nivelul ridicat de îndatorare a populaţiei ar trebui să menţină cererea pentru locuinţe la un nivel scăzut în perioada urmăoare, cu toate că salariile continuă să crească anual în termeni reali“, se arată în raportul BTAM.

În februarie activitatea în constructii a fost afectată considerabil de condiţiile climatice adverse.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO