Declinul pieţei PC trage în jos HP: compania a retras estimarea privind creşterea vânzărilor în 2014

Declinul abrupt al pieţei PC-urilor continuă să tragă în jos gigantul Hewlett-Packard (HP), care a retras estimarea privind creşterea vânzărilor anul viitor, după scăderea veniturilor cu 8% în trimestrul mai-iulie, la 27 miliarde de dolari.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 09:33
Declinul pieţei PC trage în jos HP: compania a retras estimarea privind creşterea vânzărilor în 2014

Directorul general al companiei, Meg Whitman, numit în urmă cu aproape doi ani cu misiunea de a revigora afacerile, declara anterior că vânzările vor creşte anul viitor odată cu stabilizarea pieţei computerelor personale. Whitman a retras această ţintă odată cu prezentarea rezultatelor financiare pentru perioada mai-iulie, al treilea trimestru fiscal, potrivit Bloomberg.

Vânzările de PC-uri au continuat să scadă pentru o perioadă mai îndelungată faţă de aşteptările HP, iar cererea pentru produse şi servicii destinate companiilor rămâne slabă, în timp ce Dell şi competitorii asiatici au adoptat o politică agresivă de preţuri pentru a atrage clienţi.

Eficacitatea strategiei de reducere a costurilor se apropie de asemenea de limite, după 29.000 de disponibilizări în ultimii ani.

În pofida concedierilor, restructurărilor şi schimbărilor de management din ultimii trei ani, HP nu a reuşit să se redreseze.

„Există semne clare că 80% din afacerile lor vor întâmpina obstacole în anul fiscal 2014. Asta include PC-uri, imprimante şi servicii. Managementul a exprimat nişte aşteptări pozitive privind situaţia din piaţă, care nu se materializează”, comentează pentru Bloomberg un analist de la Mizuho Securities SUA.

Whitman a invocat, într-o conferinţă cu analiştii, cererea slabă din partea mediului de afaceri, mai ales în Europa şi China, precum şi dificultăţi în general pe piaţa PC-urilor şi produselor destinate companiilor.

„Creşterea anuală a veniturilor în anul fiscal 2014 nu este probabilă”, a afirmat CEO-ul HP.

Acţiunile HP au scăzut cu până la 8% în prelungirea şedinţei oficiale de tranzacţionare de miercuri la New York, după ce au închis în scădere cu 1,8%.

Compania de cercetare de piaţă Gartner estima în luna iulie că vânzările de PC-uri au scăzut în perioada aprilie-iunie cu 11%, pentru cel de-al 5-lea trimestru consecutiv, consumatorii optând în număr tot mai mare pentru tablete, în timp ce companiile prelungesc perioada de exploatare a electronicelor pe care le deţin.

Odată cu rezultatele dezamăgitoare, HP a anunţat noi schimbări în conducerea executivă, înlocuind şeful diviziei de produse şi servicii pentru companii şi directorul de marketing.

În luna iulie, HP a angajat alţi trei directori, inclusiv foşti executivi de la Microsoft, McDonald’s, Walgreen şi Liberty Media.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...