1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

News

Pesta porcină înclină balanţa comercială spre importuri. Carnea a generat 10% din valoarea totală a alimentelor aduse de peste graniță

Carnea și organele au devenit în primele șase luni ale anului produsele agroalimentare cu cele mai mari importuri valorice. Am ajuns să importăm mai multă carne decât fructe.

23 sep, 2018 | ECONOMICA.net

Românii au consumat în primele șase luni ale anului mâncare de import în valoare de peste 3,7 miliarde de euro, din care aproximativ 10% carne și organe (364,2 milioane de euro), indică datele Institutului Național de Statistică remise ECONOMICA.NET. Raportat la perioada similară a anului trecut, INS a raportat o creștere a importurilor totale de numai 2%, dar se observă o schimbare a clasamentului produselor importate. În primul semestru al lui 2017,  cel mai mult am importat fructe (333,9 milioane de euro, reprezentând 9,1% din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare ), iar apoi carne (323 de milioane de euro reprezentând 8,8% din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare).

Importurile de fructe au totalizat în primul semestru al acestui an 362,1 milioane de euro, adică 9,6% din valoarea totală a importurilor de produse agroalimentare în timp ce legumele aduse de peste granițe au majorat valoarea totală a importurilor cu 260,6 miliane de euro, față de 271,2 milioane de euro cu un an în urmă.

În ceea ce privește deficitul balanței comerciale, acesta este similar cu cel din primul semestru al anului trecut, adică aproximativ 1 miliard de euro, în condițiile în care valoarea exporturilor a crescut cu aproximativ 7%, până la aproximativ 2,7 miliarde de euro.

Potrivit INS, produsul care a generat cel mai mare deficit comercial rămâne carnea de porc, cu un minus între valoarea exporturilor și cea a importurilor de 203 milioane de euro, în condițiile în care importurile au fost de 218,9 milioane de euro. În 2017, deficitul cu carne de porc s-a cifrat la 430,7 milioane de euro.

În ceea ce privește deficitul la carne (de orice tip) și organe comestibile, acesta a fost de 229 de milioane de euro, față de 183,1 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.

Urmează preparatele folosite pentru hrana animalelor, unde deficitul este de 118,2 milioane de euro și cafeaua cu 92,7 milioane de euro. 

Potrivit INS, în clasamentul produselor care înclnă cel mai mult balanța comercială agroalimentară spre importuri se numără citricele (90.3 milioane de euro), brânza și cașul (89.4 milioane de euro), bananele (86,4 miliaone de euro), produsele de brutărie (78 milioane de euro), ciocolata (76 de milioane de euro) și tutunul (67 de milioane de euro).

La capitolul exporturi, cerealele au generat cele mai mari venituri României (830 de milioane de euro), urmate de semințe (360 de miliaone de euro) și tutun (338 de milioane de euro).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO