Deficit bugetar de 4,7% din PIB, 50 de miliarde de lei, la șapte luni. Creștere explozivă față de 2019

Execuția bugetului general consolidat în primele șapte luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 49,68 mld lei (4,7% din PIB), potrivit datelor Ministerului de Finanțe.
Economica.net - mie, 26 aug. 2020, 08:34
Deficit bugetar de 4,7% din PIB, 50 de miliarde de lei, la șapte luni. Creștere explozivă față de 2019

Creșterea deficitului este explozivă comparativ cu primele șapte luni ale anului trecut, când acesta a fost de doar 18 miliarde de lei, reprezentând doar 1,71% din PIB.

Iată cum explică Finanțele creșterea deficitului bugetului consolidat:

“Creșterea deficitul bugetar aferent primelor șapte luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, (i) de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-iulie datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (12,5 mld lei) ,  (ii) de creșterea cu 3,05 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-iulie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, (iii) precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 4,61 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 6,56 mld lei”, arată Ministerul de Finanțe.

Veniturile, scădere de 2,7%

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 175,15 mld lei în primele șapte luni ale anului 2020, în scădere cu 2,7% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut.

 Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,4 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA  (ca urmare a rambursărilor mai mari de TVA și a amânării plății obligațiilor fiscale) și de cea a veniturilor nefiscale.

“După ce luna anterioară a marcat o recuperare a încasărilor bugetare , în luna iulie dinamica veniturilor totale a revenit în teritoriul negativ (-8,1% an/an), ca urmare a contracției economice și a extinderii facilităților fiscale . De altfel, declinul sever al activității economice din T2 (-10,5%) s-a reflectat în încasările aferente perioadei aprilie – iulie. În plus, facilitățile fiscale acordate în conjuctura actuală au condus la o volatilitate crescută a încasărilor lunare în acest interval”, explică Finanțele.

Cheltuielile, creștere de 13,4%

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 224,83 mld lei au crescut în termeni nominali cu 13,4% față de aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 2,5 puncte procentuale de la 18,7% din PIB 2019 la 21,3% din PIB în 2020.

„Majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor care au fost avute în vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finanțării în regim de urgență a cheltuielilor de gestionare a situației epidemiologice cauzate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum și a măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de măsurile adoptate pentru limitarea infectării în rândul populației.

Astfel, până la finele lunii iulie s-au plătit 3,94 mld lei pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, 785,7 mil lei pentru îndemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 66,8 mil lei pentru îndemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ”, arată Miniserul de Finanțe.

Te-ar mai putea interesa și
Sfaturi pentru a alege lumina LED potrivită pentru fiecare cameră
Sfaturi pentru a alege lumina LED potrivită pentru fiecare cameră
Fiecare cameră este diferită de cealaltă din motivul că fiecare cameră are un scop contrastant și trebuie decorată în consecință. De exemplu, dormitorul este locul în care vă petreceți......
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească şi a ajuns luni la 8,14% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească şi a ajuns luni la 8,14% pe an
 Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Campanie de nesupunere civică în Marea Britanie, “Don’t pay UK”. Oamenii sunt îndemnați să nu-și mai plătească facturile la energie
Campanie de nesupunere civică în Marea Britanie, “Don’t pay UK”. Oamenii sunt îndemnați să nu-și mai plătească ...
Creșterea costurilor energiei a dat naștere unei mișcări de nesupunere civică ce urmărește să pună presiune asupra ...
Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri
Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri
Mai mult de jumătate dintre companiile din România (57%) urmăresc să crească bugetul pentru investiţiile în îmbunătăţirea ...