Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB, în 2018. În sectorul bugetar se menţin o serie de restricţii – proiect

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor este construit pe un deficit cash estimat la 2,97% din PIB, deficitul ESA fiind preconizat la 2,96% din PIB, iar în sectorul bugetar vor fi menţinute măsuri precum compensarea cu zile libere şi nu în bani a muncii efectuate suplimentar, neacordarea de tichete cadou sau a indemnizaţiilor de hrană şi de vacanţă, potrivit documentului publicat pe site-ul Blocului Naţional Sindical.
Economica.net - mie, 29 nov. 2017, 18:15
Deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB, în 2018. În sectorul bugetar se menţin o serie de restricţii - proiect

De asemenea, pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante în sectorul bugetar se va aplica principiul ‘unu la doi’, respectiv la două posturi vacante se va ocupa unul, de la 1 ianuarie 2018.

Totodată, ordonatorii de credite trebuie să reducă cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aferente întreţinerii şi funcţionării instituţiei.

Nici anul viitor învăţământul nu va primi o alocare de 6% din produsul intern brut. De asemenea, în acest sector, nu vor fi acordate cupoane sociale pentru educaţia timpurie şi nici echivalentul în lei a 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut. Alocarea de la buget pentru cercetare nu va atinge 1% din PIB.

Pe de altă parte, pentru Ministerul Apărării Naţionale va fi asigurat un buget la nivelul a 2% din PIB.

‘Continuarea aplicării şi în anul 2018 a unora dintre măsurile aprobate în anii anteriori, respectiv: munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător; neacordarea de tichete cadou, premii, a indemnizaţiilor de hrană şi a indemnizaţiei de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017; neacordarea de ajutoare, plăţi compensatorii la pensionare; menţinerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2017; majorarea cuantumului brut stabilit pentru luna decembrie 2017 astfel încât începând cu 1 ianuarie 2018 să se menţină nivelul net în plată în luna decembrie 2017 a unor indemnizaţii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizaţiile persoanelor persecutate din motive politice sau etnice, indemnizaţii academicieni şi urmaşii acestora etc; nealocarea a 6% din PIB pentru învăţământ şi 1% pentru cercetare, neacordarea de cupoane sociale pentru educaţia timpurie şi neacordarea echivalentului în lei a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născuţi’, se precizează în expunerea de motive care însoţeşte le proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2028.

Potrivit proiectului, cheltuielile de personal sunt estimate la 8,9% din PIB.

Alte măsuri de politică fiscal-bugetară pentru anul 2018 sunt cele deja anunţate, respectiv reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii, per total cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, transferul sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii de la angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor şi introducerea unei noi contribuţii, respectiv ‘Contribuţia asiguratorie pentru muncă’ în cotă de 2,25% aplicată la veniturile din salarii şi asimilate salariilor.

Din 2018 va scădea contribuţia pentru fondurile de pensii administrate privat la 3,75%, de la 5,1% în prezent.

Salariul minim brut pe ţară garantat în plată creşte la 1.900 lei de la 1 ianuarie 2018, iar punctul de pensie se majorează la 1.100 lei de la 1 iulie 2018. În perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 640 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a propus noi norme pentru eliminarea risipei de ambalaje, stimularea reutilizării şi a reciclării
Comisia Europeană a propus noi norme pentru eliminarea risipei de ambalaje, stimularea reutilizării şi a reciclării
Comisia Europeană a propus, miercuri, noi norme la nivelul UE privind ambalajele, pentru a combate această sursă, în permanentă creştere, de deşeuri, precum şi frustrarea consumatorilor,......
Stoltenberg: Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la NATO
Stoltenberg: Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la NATO
Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete ...
Comenzile pentru crossoverul Ferrari Purosangue, oprite temporar
Comenzile pentru crossoverul Ferrari Purosangue, oprite temporar
Cu reguli stricte în privința acceptării noilor clienți, exclusivista marcă italiană Ferrari a oprit temporar înregistrarea ...
Şeful Enel: Pieţele energetice se vor confrunta cu „un an sau doi ani de volatilitate extremă”
Şeful Enel: Pieţele energetice se vor confrunta cu „un an sau doi ani de volatilitate extremă”
CEO-ul grupului italian de energie Enel, Francesco Starace, a declarat marţi, pentru CNBC, că turbulenţele de pe pieţele ...