România a ajuns să angajeze medici străini pentru spitalele de stat. 25.000 de medici români au plecat din țară, în ultimii zece ani

În plină criză de medici specialiști, pe fondul migrației și pensionării, unele spitale publice reușesc să atragă medici străini. De exemplu, în noiembrie 2019, Spitalul Județean Giurgiu a recrutat primul său medic străin - Dragomir Stanev - absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila.
Economica.net - mie, 22 ian. 2020, 19:28
România a ajuns să angajeze medici străini pentru spitalele de stat. 25.000 de medici români au plecat din țară, în ultimii zece ani

„În prezent, România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, deficit care se va adânci în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani, în contextul migrației personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională”, recunoaște chiar Ministerul Sănătății în nota de fundamentare a Hotărârea pentru modificarea pct.VII subct. 4 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 131/2018 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2018-2019.

Avem deficit major de medici – prin pensionare, migrație, lipsă de candidați la concursurile organizate – în specialități pentru care numărul de pacienți este crescut: Anestezie și terapie intensivă, Medicină de urgență, Ortopedie pediatrică, Pediatrie, Psihiatrie, Psihiatrie pediatrică, se arată în referatul de aprobare al Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1669/2019.

Alte specialități deficitare sunt: Boli infecțioase, Cardiologie pediatrică, Chirurgie pediatrică, Epidemiologie, Expertiza medicală a capacității de muncă, Gastroenterologie pediatrică, Hematologie, Igienă, Medicină nucleară, Nefrologie pediatrică, Neonatologie, Neurologie pediatrică, Oncologie medicală, Oncologie și hematologie pediatrică, Pneumologie pediatrică, Radioterapie, potrivit Ordinului nr. 1669/2019 privind stabilirea specialităților deficitare pentru care se organizează rezidențiat pe post în spitale clinice cu secții clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în sesiunea 8 decembrie 2019.

La acestea se adaugă și deficitul de medici de familie care va lua amploare în următorii ani, pe fondul creșterii numărului de pensionări și a migrației medicilor de familie.

La finalul anului trecut, Societatea Națională de Medicina Familiei a atras atenția, într-o luare de poziție, asupra creșterii migrației medicilor de familie în 2019. Informația vine în contextul neglijării sistematice de către autorități a problemelor cu care se confruntă medicina de familie: birocratizarea excesivă, funcționarea precară a sistemelor informatice, încărcarea administrativă excesivă a medicului de familie în detrimentul timpului alocat pentru actul medical, dezechilibrul între veniturile medicilor de familie și ale celor din sistemul bugetar.

„În ultimii zece ani, aproximativ 25.000 de medici au plecat din România, cu diverse grade de pregătire şi, după cum aţi putut vedea, clar, simpla mărire a salariilor nu a fost soluţia care să ne aducă medicii înapoi şi astfel trebuie să lucrăm, în primul rând, la condiţiile de lucru în spitale. Trebuie să ne ridicăm infrastructura la un nivel european, în special pentru pacienţii noştri”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății, într-o intervenție la Digi24, la finalul anului trecut.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a angajat recent primul său medic cetățean străin.

„Începând cu luna noiembrie a anului trecut, secţia de medicină internă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu a fost completată cu un nou medic specialist. Medicul Dragomir Stanev este născut la Silistra, Bulgaria. Este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, promoţia 2011, iar rezidenţiatul l-a efectuat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Clinic Prof. Dr. Theodor Burghelea”, scrie publicația Giurgiu pe Surse.

„E primul medic străin angajat la spital. E foarte bun, e bine primit de colegi și de către pacienți, e foarte serios și foarte bine pregătit. Acum e plecat ca să facă a doua specializare, iar sora lui (medic cardiolog) vrea să vină să lucreze la noi la Cardiologie”, a explicat pentru Economica.net Mihaela Rață, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Mihaela Rață a mai spus pentru Economica.net că, în prezent, are deficit de medici la Pediatrie și la Medicina de Urgență, cu toate că a scos, în mod repetat, posturile la concurs.

„La Pediatrie am trei medici, dintre care doi sunt menținuți în activitate (după împlinirea vârstei standard de pensionare n. red), și am nevoie de șase. La Medicină de Urgență am cinci medici (dintre care unul e în concediu medical prelungit), dar am nevoie de 16”, a spus pentru Economica.net managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

10 medici străini lucrează la Spitalul Județean Călărași, potrivit Digi24.

„Pot să vă spun că la noi pe secție sunt doi medici, cetățeni români de naționalitate iordaniană și palestiniană pe care eu unul personal îi cunosc de foarte mult timp. Lucrăm excepțional împreună”, spune Andrei Dumitrescu, medic șef Secția Obstetrică – Ginecologie, pentru Digi24.

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" fiind create aproape 140.000 de conturi în vederea depunerii......
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața ...